Публикация

В УМБАЛ „Софиямед“ отстраниха миома с рекордно големи размери

В УМБАЛ „Софиямед“ отстраниха миома с рекордно големи размери

Над 18 см в диаметър и 5,5 кг миомен възел отстраниха акушер-гинеколозите в УМБАЛ „Софиямед“ от 46-годишна пациентка. Образуванието е изпълвало 90% от коремната ѝ кухина и е достигало до диафрагмата на жената.


Тя е насочена към лечебното заведение от хирург от Ямбол по повод друг проблем – пъпна херния. По време на прегледа хирургът установява огромния миомен възел и насочва пациентката към екипа на Отделението по акушерство и гинекология в „Софиямед“ и акушер-гинекологa д-р Венелин Иванов.


„След ехографски преглед и последващ скенер потвърдихме наличието на миомен възел с огромни размери, пристискащ аортата и някои от вътрешните органи на жената. Тя имаше промени с хемодинамиката, с чревната перисталтиката. Нивата ѝ на хемоглобин в кръвта бяха много ниски поради „захранването“ с кръв към миомата. Това наложи да вземем решение за оперативното ѝ премахване. За съжаление то не можеше да се извърши нито чрез лапароскопски метод, нито чрез роботизирана интервенция, а само чрез отворена операция, преди която бе извършено кръвопреливане“, коментира д-р Иванов.


Специалистът допълва, че

наличието на толкова голям миомен възел носи животозастрашаващи рискове

пред пациентката, ако не е бил отстранен.


С нарастването си той може да доведе до още по-сериозно притискане на жизненоважни органи, може да претърпи некроза или да се превърне в злокачествено образувание без проследяване или хирургична намеса.


Началникът на отделението по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Валери Нецов, който има над 40 г. практика в осъществяването на сложни гинекологични операции, коментира, че за първи път в кариерата си вижда толкова голям миомен възел.

„Сформирахме екип, който да извърши сложната интервенция по отстраняването на образуванието. Операцията беше наистина предизвикателство за нас, но д-р Венелин Иванов, който бе основен оператор в екип с д-р Миглена Димова и д-р Михаела Михайлова, се справи чудесно“, коментира д-р Нецов.

И двамата специалисти съветват

 

при най-малки симптоми пациентките да търсят навременна помощ, за да не се стига до усложнения

 

Интервенцията при 46-годишната жена преминава успешно, като към момента тя се възстановява планово и няма оплаквания. Предстои да бъде изписана преди празниците. Находки с подобни размери са рядкост, но за да не бъдат допускани, е нужно при съответните оплаквания да се извърши своевременен преглед при специалист.


„Навременната среща с подходящ специалист е шанс за по-бързо и ефективно лечение. Съществено предимство на редовната профилактика е ранната диагностика на заболяването, което води до по-бързо излекуване и приложението, ако се налага операция, на по-щадящи оперативни методи. Чрез тях се постига както ефект на максимална безболезненост, но и на по-бързо възстановяване. Профилактичните прегледи са задължителни за пациентите, отговорни към здравето си“, обръща внимание акушер-гинекологът д-р Иванов.

Коментари

Това уникално усилие от страна на колегите, би било избегнато, ако пациентката не беше напълно безхаберна към здравето си.