Публикация

Три дни след операция от херния вършех нормално всички домашни дейности

Три дни след операция от херния вършех нормално всички домашни дейности

По традиция в рубриката "Добрият лекар" публикуваме писма на пациенти, които разказват своите истории. Ето какво се е случило на този мъж с остра криза при ингвинална херния. Публикуваме без редакторска намеса.

 

Това е разказ за преживяванията ми като пациент на болница „Софиямед“ и по-специално на Клиниката по лапароскопска хирургия под ръководството на доц. Теодор Атанасов (на снимката).

 

Преди около три години разбрах, че отново съм с ингвинална херния, каквато бях преживял вече преди повече от 30 г. Това не ме притесни особено тогава, защото вече знаех какво следва. И така, отлагайки многократно във времето поради постоянни служебни задължения и пандемията от COVID-19, най-после реших да предприема първите стъпки към решаване на проблема. Посъветвах се с колеги и приятели, които са имали същия проблем и така стигнах до доц. Атанасов и „Софиямед“.

 

Прочетох всичко на сайта на болницата, което беше свързано с операцията от херния и си запазих час за преглед при доц. Атанасов. Той ме прие много любезно, прегледа ме и тъй като бях подготвен какво да питам, се разбрахме в рамките на 15 минути, каква ще бъде операцията и насрочихме дата.

 

В деня преди операцията бях посрещнат любезно от д-р Тодорова. С нейно съдействие ми бяха издадени всички необходими документи и проведени изследвания. Получих и указания за предоперативната ми подготовка, хранене, вода, лекарства и т.н. На следващия ден операцията бе извършена преди обяд от доц. Атанасов. Всичко беше минало успешно и аз се озовах отново в стаята си.

В първия половин час изпитвах средно силна болка в областта на корема

Получих нормална обезболяваща инжекция и в рамките на минути болките се притъпиха и постепенно отшумяха. Вече лежах по гръб без да се движа и без да усещам болка. След около четири часа при мен дойде д-р Тодорова и ми каза, че мога да ставам, като внимавам да не ми се „завие свят” от все още отшумяващата пълна упойка. Веднага направих опит да стана, без да правя резки движения.

 

Оказа се, че имам само леко „дърпане” в областта на хернията и станах без особен проблем. За още по-голямо мое учудване си взех дрехите от гардероба и се облякох без някакви трудности. След това получих леко гадене от гореспоментатия световъртеж и отидох без затруднение до тоалетната, където се наплисках с вода и ми размина. После спах нормално до сутринта.

6 часа след операцията се движех самостоятелно

Това дотук беше невероятно, че в рамките на около шест часа след приключване на операцията аз се движех самостоятелно и се обслужвах сам и то без остри болки, а само с леко дърпане, вече само в областта на пъпа. На визитацията сутринта доц. Атанасов прецени, че трябва да остана още един ден, заради дренажа в корема ми, а и за да ме захранят правилно.

 

Сега мога да кажа със сигурност, че това беше абсолютно правилно, защото след като получих точно определени храни за закуска, обяд и вечеря, аз нямах никакви проблеми с корема, което е много важно след операцията. През този ден се движих постоянно, ставах и лягах многократно, стоях прав, навеждах се без проблем и т.н.

 

На втората сутрин остана само леко дърпане около пъпа при движение, което приличаше на лека мускулна треска след изпълнение на коремни преси. Доц. Атанасов видя, че всичко е наред, попита ме, дали съм готов да се прибера вкъщи и разпореди изписването ми. С това медицинската част на тази история завършва.

 

Сега, от дистанцията на времето, искам да изкажа огромната си благодарност към перфектно изпълнената операция от доц. Атанасов, както и на всички в клиниката, които ме обгрижваха и се държаха любезно с мен. Не съм вярвал, че на втория ден след такава интервенция, аз ще мога да се облека сам, да се наведа и да си обуя обувките и след това най-нормално да се прибера с такси до вкъщи. В същия ден дори започнах да лежа и настрани, без да усещам никаква болка или дърпане. Усещанията в коремната област и хернията приличат на леко гъделичкане, нищо повече.

 

На третия ден вече почти нормално извършвах всички домашни дейности, като единствено внимавах за резки движения. Това е най-щадящата операция, която съм преживял и не съм предполагал, че може да има толкова бързо връщане към нормален начин на живот. Колегите и приятелите ми почти не разбраха, че съм бил в болница и съм отново „на линия” на втория ден. На третия ден пазарувах най-спокойно в близкия хипермаркет.

 

Не на последно място трябва да кажа, административната част беше също така добре изпълнена. Получих пълно съдействие за издаване и попълване на всички документи за НЗОК и за допълнителната здравна застраховка, която имам.

 

Преди цялата тази история дори не знаех, че на това място в София изобщо има болница, но благодарение на репутацията и качествата на доц. Теодор Атанасов аз вече имам високо мнение за „Софиямед“. Просто почувствах нужда да опиша тази история в знак на благодарност, тъй като в натовареното и изнервено ежедневие трябва да се забелязват добрите дела.

 

С благодарност от Красимир Илиев

23.12.2022 г.

Коментари

Екипът е страхотен!!!