Публикация

Признаци и лечение на висок холестерол

Признаци и лечение на висок холестерол

Признаци и лечение на висок холестеролът
 

 

 

В повечето случаи високият холестерол е „тихо“ състояние.

 

Какво представлява холестеролът?
 

Холестеролът не се разтваря във вода, така че не може да премине през кръвта ви сам. За да помогне за транспортирането на холестерола, вашият черен дроб произвежда липопротеини.

Липопротеините са частици, направени от мазнини и протеини. Те пренасят холестерол и триглицериди, друг вид липиди, през кръвта ви. Двете основни форми на липопротеин са липопротеин с ниска плътност (LDL) и липопротеин с висока плътност (HDL).

LDL холестеролът е всеки холестерол, пренасян от липопротеини с ниска плътност. Ако кръвта ви съдържа твърде много LDL холестерол, може да бъдете диагностицирани с висок холестерол.

Без лечение високият холестерол може да доведе до много здравословни проблеми, включително инфаркт и инсулт.

Високият холестерол рядко причинява симптоми в началото. Ето защо е важно нивата на холестерола да се проверяват редовно.

 

Симптоми на висок холестерол

 

В повечето случаи високият холестерол е „тихо“ състояние. Обикновено не причинява никакви симптоми. Много хора дори не осъзнават, че имат висок холестерол, докато не развият сериозни усложнения, като инфаркт или инсулт.

Ето защо рутинният скрининг на холестерола е важен. Ако сте на 20 или повече години, попитайте Вашия лекар дали трябва да правите рутинен скрининг за холестерол. 

 

 

Причини за висок холестерол

 

Яденето на твърде много храни с високо съдържание на холестерол, наситени мазнини и трансмазнини може да увеличи риска от развитие на висок холестерол.

Животът със затлъстяване също може да увеличи риска. Други фактори за начина на живот, които могат да допринесат за високия холестерол, включват липса на активност и пушене.

Вашата генетика също може да повлияе на шансовете ви за развитие на висок холестерол. Гените се предават от родители на деца.

Някои гени инструктират тялото ви как да обработва холестерола и мазнините. Ако вашите родители имат висок холестерол, вие също може да сте изложени на по-голям риск да го имате.

В редки случаи високият холестерол се причинява от фамилна хиперхолестеролемия. Това генетично разстройство пречи на тялото ви да премахне LDL.

Според Националния институт за изследване на човешкия геном, повечето възрастни с това състояние имат общи нива на холестерол над 300 милиграма на децилитър и нива на LDL над 200 милиграма на децилитър.

Други здравословни състояния, като диабет и хипотиреоидизъм, също могат да увеличат риска от развитие на висок холестерол и свързаните с него усложнения.

 

 

Как се диагностицира високият холестерол?
 

 Чрез кръвен тест може да изисква да гладувате (да не ядете или пиете) в продължение на 8 до 12 часа, преди да Ви бъде взета кръвта.

 

От тази кръвна проба Вашият лекар може да измери Вашия LDL холестерол, HDL холестерол и триглицериди, които при високи нива могат да се комбинират с нисък HDL или висок LDL, за да увеличат риска от сърдечни заболявания. Липидният панел може също да ви каже общия ви холестерол, който се основава и на трите компонента.

Според CDC желаните нива за всеки компонент за възрастни са както следва:

 


LDL холестерол под 100 милиграма на децилитър (mg/dL)


HDL холестерол, който е по-голям или равен на 60 mg/dL


Триглицериди под 150 mg/dL


Общ холестерол под 200 mg/dL


Въпреки това, все повече и повече кардиолози се фокусират по-малко върху конкретни числа и повече върху общия риск от сърдечни заболявания, според д-р Питър Шулман, лекуващ кардиолог и професор по медицина в UConn Health във Фармингтън, Кънектикът.

Вашата възраст и цялостно здравословно състояние могат да ви помогнат да определите дали трябва да говорите с вашия лекар за подобряване на нивата на холестерола, ако те не са в желаните граници.

 

 

Как да се предпазим от висок холестерол


Независимо от семейната обремененост или предишна анамнеза за сърдечни заболявания, можете да предотвратите високия холестерол, като се храните здравословно, редовно извършвате физическа активност и откажете пушенето.

 

Поддържането на нормално тегло и ограничаването на приема на алкохол също могат да помогнат.

 


Редовното проследяване на нивата на холестерола може също да помогне за предотвратяване на твърде високите или ниски стойности.

По принцип здравите възрастни трябва да проверяват холестерола си на всеки четири до шест години, но Вашият лекар може да поиска да проверявате холестерола си по-често в зависимост от възрастта, цялостното здраве и други рискови фактори. Има и други начини за предпазване от високия холестерол

 

Яжте здравословна диета

 

Храненето на диета с ниско съдържание на наситени и трансмазнини и с високо съдържание на фибри и ненаситени мазнини може да помогне за предотвратяване на високия холестерол.

 

Храни като овесени ядки, боб, авокадо и растителни масла могат да понижат LDL холестерола и да повишат нивата на HDL холестерола.

Въпреки че AHA веднъж препоръча да не се консумира диетичен холестерол, който се намира в храни като яйца, наскоро спря изрично да препоръчва това поради липса на надеждни данни.

 


Правете редовна физическа активност

Най-новите насоки за физическа активност за Българите препоръчват възрастните да получават поне 150 минути аеробни упражнения с умерена интензивност на седмица или 75 минути, ако се занимават с по-енергична физическа активност, като джогинг или бягане.

 

Правене на силови тренировки два или повече дни в седмицата добавят допълнителни ползи за здравето.

 


Откажете пушенето

 

Спирането на пушенето или не започването е една от основните препоръки на AHA за предотвратяване на висок холестерол и сърдечни заболявания. След 15 години непушене рискът от сърдечно заболяване при бивш пушач е подобен на този при човек, който никога не е пушил.


Специално за нивата на холестерола е известно, че употребата на тютюн уврежда кръвоносните съдове и понижава HDL холестерола, който при нормални нива предпазва от сърдечни заболявания, особено при жените.

 


Поддържайте нормално тегло
 


Наличието на ИТМ в диапазона на наднормено тегло или затлъстяване силно корелира с наличието на излишни телесни мазнини, което от своя страна може да повлияе на това как тялото ви обработва холестерола.

Излишните телесни мазнини също забавят способността за премахване на LDL холестерола от кръвта, повишавайки нивата ви и увеличавайки риска от инфаркт и инсулт.

 

Ограничете приема на алкохол

 

Прекомерният прием на алкохол, дефиниран като повече от две напитки на ден за мъжете и едно питие за жените, може да повиши нивата на холестерола и триглицеридите.

Проучване, публикувано през 2020 г., разглежда ефектите на алкохола върху високия холестерол и сърдечните заболявания и установява, че ефектите на алкохола върху цялостното здраве варират в широки граници в зависимост от количеството и модела на консумация.

Коментари