Публикация

Депресия по празниците? Съществува! Как да я избегнем?

Депресия по празниците? Съществува! Как да я избегнем?

Коледните и новогодишни празници са дълго очаквани от малки и големи, те ни носят топлина, уют, изненади и приятни мигове с близки и скъпи хора.


Но около приготовленията и всички изисквания и очаквания, които придружават този период на годината, е възможно да усетим колебания в доброто настроение и признаци на тревожност.

Популярно е схващането за „Синдрома на Коледната депресия“

и е възможно нивата ни на стрес да са завишени около празниците, поради организацията, която изискват – различни приготовления, пазаруване, готвене, големи разходи, идеи за подаръци, пътувания и други, коментира лейтенант д-р Йоанна Маринова, част от екипа на Клиника „Психиатрия и военна психология” на ВМА.


Позитивни данни, установени в проучвания, сочат обаче, че повечето хора всъщност се справят с тези предизвикателства и периодът след празниците е този, в който оплакванията от понижено настроение са по-чести от обичайното. Най-честата съобщавана причина за по-изразени симптоми на депресия по празниците е самотата и изолацията.

Няколко практични съвета за справяне с предизвикателствата на празниците:

  • Наблюдавайте се и бъдете съзнателни към чувствата си. Не се насилвайте да сте щастливи само защото са празници. Ако не се чувствате на върха, дайте си време и пространство за почивка, направете нещо за себе си, споделете чувствата си с близък от семейството или приятел.
  • Нормализирайте очакванията си: не забравяйте, че въпреки представите ни за „Магична Коледа“, това е просто период от годината.
  • Не захвърляйте напълно здравословните навици. Нагласата ни за тези „необикновени и специални дни“ може да бъде подхлъзваща - да се впуснем в ежедневни преяждания и прекомерна алкохола употреба, да не се наспиваме достатъчно или да спим прекалено много. Балансираният режим е неизменна част от запазването на доброто настроение.
  • Направете си организация за нещата, които трябва да свършите. Не оставяйте пазаруването, купуването на подаръци и други за последния момент.
  • Направете си разчет на финансите за следващите 1-2 месеца. Обичайно е джобът ни да е олекнал по празниците, но това не трябва да ни отчайва. Направете план как да спестите или да компенсирате похарченото.
  • Не правете обещания, които няма да спазите. Около края на годината се замисляме за онези радикални и невероятни промени, които ще направим със себе си през новата година. Поставяйте си реалистични цели и не забравяйте, че истински исканата промяната не започва от утре, а от днес!
  • Не на последно място, бъдете тук и сега. Наслаждавайте се на моментите с близките ви хора. А за онези, които работят по празниците – споделете хубавите мигове с колегите, защото в този момент – те са вашето семейство!

 

Коментари