Публикация

Пълни профилактични изследвания за цялото семейство през януари и февруари в "ЛИНА"

Пълни профилактични изследвания за цялото семейство през януари и февруари в "ЛИНА"

В първите два месеца на новата година „ЛИНА” организира 8 профилактични кампании с изследвания на намалени цени. Те са комбинирани така, че да предложат максимално добра лабораторна диагностика на пациенти от различни възрасти и с различни здравословни проблеми.

 

Профилактичните кампании важат във всеки от самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол. За тях НЕ е необходимо направление от лекар или предварително записване на час. Таксата манипулация е 2 лв.

 

Актуални профилактични кампании – януари и февруари 2023

 

Пълно  изследване на кръв на намалена цена от 50.00 лв. на 34.00 лв.

 

Този път в него са включени пълна кръвна картина с 16 показателя и още: урея, креатинин, общ белтък, албумин, холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, билирубин-общ, АсАТ, АлАТ, АФ, ГГТ, калий, натрий и хлориди. Изследването е един от най-добрите начини да проверите общото си здравословно състояние, защото дава информация за мастната и електролитната обмяна, състоянието на бъбреците и черния дроб. Препоръчително е да се извършва сутрин на гладно.

 

Щитовидна жлеза – хормон по избор от Ft3, Ft4, TSH всеки на намалена индивидуална цена от 12 лв. на 7 лв.

 

Препоръчително е хормоните, регулиращи функцията на щитовидната жлеза, да се изследват поне два пъти годишно. Именно поради тази причина те често участват в профилактичните кампании на лаборатория „ЛИНА”. За изследванията е необходима кръвна проба, като е добре да се извършват сутрин на гладно и преди приема на кафе или напитки с кофеин.

 

Репродуктивни хормони (LH, FSH и Estradiol) на намалена обща цена от 42.00 лв.  на 32.00 лв.

 

Кога да ги направите? При проблеми с менструалния цикъл; подготовка за инвитро или друга процедура за асистирана репродукция. Ако планирате бременност, тези изследвания вероятно ще са Ви необходими. Важно е да знаете, че LH, FSH и Estradiol е препоръчително да се изследват  от 3-ти до 5-и ден от менструалния цикъл.

 

Полов хормон по избор от Progesterone, Testosterone и Prolactin всеки на намалена индивидуална цена от 14 лв. на 10 лв.   

 

Тези хормони също имат отношение към менструалния цикъл и фертилитета. При необходимост могат да се комбинират с предишната профилактична кампания. Препоръчително е Progesterone да се изследва в 21-ви - 22-ри ден от цикъла. Определянето на Testosterone е добре да става сутрин до 11 ч., когато нивата му са най-високи. Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

 

Грижа за ставите (Витамин D, калций (Ca), фосфор (P), С-реактивен протеин, антистрептолизинов титър (ASO), Ревматоиден фактор (RF)) на обща намалена цена от 51.00 лв. на 39.00 лв.

 

Анализите са насочени към  пациенти  от различни възрасти, които имат ставни проблеми – болки, зачервяване, отоци, ограничена подвижност, сутрешна скованост, деформация на ставите и други симптоми, насочващи към заболявания като ревматоиден артрит или артрит.

 

Повече за изследванията

 

Витамин D има многобройни роли в организма, спомагайки за здравината на костите и зъбите, имунната система, мозъка и нервната система, регулиране нивата на инсулин. Той е важен при превенцията на диабет тип 1 и 2. Едни от симптомите за дефицит на витамин D могат да бъдат болка в костите и слабост в мускулите. Изследването на Витамин D е желателно да се извършва сутрин на гладно.

 

Ревматоидният фактор (RF) се използва за откриване на заболяването ревматоиден артрит. Положителните резултати от този тест го доказват, но отрицателните не го изключват напълно. Ако са налице клинични данни за ревматоиден артрит, но се установяват нормални стойности на ревматоидния фактор, трябва да се направят допълнителни изследвания, с цел да се отдиференцират т.нар. „серонегативни”  случаи.  

 

Антистрептолизиновият титър (ASO) дава информация за това дали симптомите на някои  възпаления на горните дихателни пътища и на кожата се дължат на  предшестваща стрептококова инфекция. Неразпознатите и неправилно лекувани стрептококови болести  крият риск от развитие на редица усложнения, едно от които е ревматизъм, чийто основен симптом е артритът. Изследването трябва да се извърши поне 1-2 седмици след прекарана стрептококова инфекция. Неговата информативност се повишава, ако бъде изследван  в динамика, с цел оценка на промяната в титъра на антителата. Ниските стойности на антистрептолизиновия титър, особено след повторно изследване, изключват с голяма вероятност скорошна стрептококова инфекция. Антистрептолизиновите антитела се задържат с месеци в кръвта и свидетелстват за прекарано стрептококово заболяване. Изследването им с цел контрол на проведено лечение,  трябва да се направи поне 2 седмици след началото на лечението. 

 

В кампанията е включено и изследване на нивата на калций и фосфор, които имат съществено значение за  твърдостта и здравината на костите.        

 

Изследвания за анемия (Витамин B12, Желязо (серумно), Фолиева киселина) на намалена обща цена от 44.00 лв. на 36.00 лв.

 

Насочени са към всички възрастови групи, които страдат от анемия - ниски нива на хемоглобин и червени кръвни телца. Те помагат да се разбере дали се касае за желязодефицитна анемия или такава в резултат от дефицит на витамин В12 или фолиева киселина.  Препоръчително е поне две седмици преди изследването да не са приемани лекарствени препарати и добавки, съдържащи желязо, витамин В12 и фолиева киселина. Добре е резултатите да бъдат консултирани със съответния специалист, който правилно да ги интерпретира и  при необходимост да насочи пациента за допълнителни уточняващи изследвания. 

 

DNA Хламидия, Микоплазма, Уреаплазма, Кандида  на намалена обща цена от 80.00 лв. на 65.00 лв.

 

Тест, който чрез PCR метод открива: Chlamydia Trachomatis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma и Candida albicans. Това са едни от най-разпространените полово предавани инфекции както сред жените, така и сред мъжете. Част от тези причинители водят до възпаление на влагалището, а при мъжете до уретрит, простатит или възпаление на тестисите. Освен неприятни симптоми като парене, трудно уриниране, вагинално течение е възможно нелекуваните полово предавани инфекции да предизвикат стерилитет или проблеми по време на бременността. Затова е добре да бъдат изследвани навреме.

 

Материал за изследване:

 

За жени - цервикален секрет или първа сутрешна урина.

За мъже - уретрален секрет, първа сутрешна урина, еякулат, простатен секрет.

Резултатите от изследването излизат до 3 работни дни.

 

DNA  Хламидия, Микоплазма, Найсерия, Трихомони на намалена обща цена от 80.00 лв. на  65.00 лв.

 

Този тест също използва PCR метод, като открива следната комбинация полово предавани инфекции:  Chlamydia Trachomatis и Mycoplasma genitalium, Neisseria gonorrheae и Trichomonas vaginalis. Тези инфекции засягат двата пола и възрастовата граница е предимно между 18 и 45 години. Голяма част от случаите са безсимптомни. Това често води до сериозни усложнения при мъжете и жените. Изследването се препоръчва за лица с болестни прояви, при честа смяна на партньорите, на хора с репродуктивни проблеми и при планиране на бременност.

 

Материал за изследване:

 

За жени - цервикален секрет или първа сутрешна урина.

За мъже - уретрален секрет, първа сутрешна урина, еякулат, простатен секрет.

Резултатите от изследването излизат до 3 работни дни.

 

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат във всеки от самостоятелните ѝ филиали. Таксата венепункция и транспортна среда е 2 лв.

Коментари