Публикация

По примера на най-добрите в света

По примера на най-добрите в света

Технологичният прогрес доведе до революционни промени в медицината, интервенционалната пулмология е един от най-ярките примери.

Във ВМА се извършват диагностични и терапевтични бронхоскопски процедури на световно ниво

Разполагаме с модерна апаратура и висококвалифициран персонал, което позволява прилагане на мултимодално ендоскопско лечение на малигнени и бенигнени стенози на централните дихателни пътища, коментира доц. Милена Енчева, началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия.


Тя поясни, че интубацията с ригиден бронхоскоп, свързан с джет-вентилация, осигурява достатъчно време за работа на бронхолога при отворени (нехерметични) дихателни пътища. Разбира се, тук е от значение и компетентността на анестезиологичния екип!

Съчетаването на ригидна и флексибилна бронхоскопия е стандартна процедура във всеки интервенционален център и позволява прилагането на различни методи – мултимодален подход. При пациенти с ендотрахеални и ендобронхиални стенози се редуват лазерна коагулация и хемостаза, девитализация и реканализация с криосонда, балонна дилатация, механична ригидна дилатация и резекция, поясни още доц. Енчева.

Тези методи на модерната бронхология ни дават възможност да се доближим до световните стандарти в лечението на специфична белодробна патология, категорична е тя.

Интересът на обучаващите се бронхолози

към нашия център става все по-голям и се надявам да имаме възможност да се сертифицираме като референтен център по интервенционална пулмология. Работим за създаване на национални стандарти по интервенционална пулмология в съответствие на препоръките на Европейската и Световната асоциации по бронхология и интервенционална пулмология, каза още доц. Милена Енчева.

Коментари