Публикация

Николай Костов: Липсват масови антибиотици за деца и възрастни, както и противогрипни средства

Николай Костов: Липсват масови антибиотици за деца и възрастни, както и противогрипни средства

Няма реекспорт и причините за недостиг на лекарства са логистични и производствени, както и увеличеното потребление. Има двойно повишение на купуването на антибиотици за деца през декември 2022 г. в сравнение с 2021 г. и 10 пъти повече спрямо 2020 г. Липсват масови антибиотици както за деца, така и за възрастни, както и противогрипни средства.


Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред Нова телевизия.

В момента на пазара от 43 антибиотични суспензии за деца 23 липсват тотално

- подчерта той.

„Някои антибиотични суспензии ще изчезнат в следващите дни, защото в част от дистрибуторите вече ги няма. У нас бяха внесени извънредно инсулин, будезонид и вентолин. В цяла Европа сиропните форми на парацетамакс и ибупрофен липсват. Причините са логистични и производствени проблеми в половината от случаите. Освен да се заменят, няма какво да се направи“, смята той.

По думите му

дистрибуторите трябва да заявят по-рано по-големи количества

но това не е направено.


„Лошото е когато основни антибиотици ги няма на пазара, става като домино. Замествайки го, другите медикаменти също се изчерпват. Ще се обострят нещата с антибиотиците заради увеличаване на заболеваемостта“, прогнозира Николай Костов.


Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства опроверга твърдението, че липсва масов антибиотик. Те твърдят, че няма сигнали за липса на инсулин, но признават, че в САЩ също има недостиг на лекарства заради логистични проблеми, а не заради паралелната търговия.

Коментари

според мен една от причините е и промянята на цените 

процедурата по смяна на цената трябва да бъде отнема месеци и трябва да да
бъде съкратена до минимум
с покачването цените на горивата и суровините е логично да се покачат и цените на лекарствата

сега аптечните вериги как ще си поддържат империята не е ясно-дано процъфтяват малките аптеки със собственост на българи-фармацевти

ДА.Вярно е.Много моля колегите които нямат реален поглед да не коментират.
Хората с малки деца имаха проблеми през декември.