Публикация

Грипът набира скорост

Грипът набира скорост

Засилва се изолирането на грип. Имахме по-ранен сезон и доказвахме предимно грип А H3N2, но с течение на времето доказваме повече от другия - H1N1, а сега са по равно. Случаите на грип и остри респираторни заболявания се удвояват за две седмици и тази тенденция ще се запази през януари, а през февруари ще бъде пикът.


Това каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред Нова телевизия.


По думите ѝ

ръст на заболеваемостта от COVID в Южна Корея и в САЩ

„Случаите са много. Би било разумно да има изискване за тестове за ограничаване на разпространението. В момента набира скорост един субвариант, който започна през август в Индия, от октомври е доминиращ в Азия. В САЩ вече е 41% от случаите. Той се залавя по-здраво за нашите рецептори и успява да заобиколи защитата от антитела, но Т-клетъчният имунитет ни пази. Хората над 70 г. обаче трябва да внимават“, обясни тя.

 

Проф. Ива Христова
Проф. Ива Христова

 

„В Китай данните са много ограничени - те съобщават за 5000 случаи на ден, а анализатори смятат, че са над 1 млн. Наплив към здравната система за хоспитализации определено има. Действително не протича тежко и няма висока смъртност, но нараства заболеваемостта“, посочи проф. Христова.

Според Димитър Владиков, основател на училище в Шанхай, очакваното се е случило и много хора са се разболели в големите градове след отпускането на мерките.


„Заболеваемостта е много лека, макар и по-голяма. Висока температура, кашлица и течащ нос, които преминават до дни. Пътуването от Китай към Европа става с допълнителни декларации. Властта в Китай не се готви за нови мерки, защото смята, че населението има антитела“, коментира той.

Коментари