Публикация

За маслините с любов...

Независимо дали предпочитате зелени, или черни, маслините са полезна добавка към всекидневното меню. Може да ги ядете цели, в течна форма (зехтин) и дори да ги пюрирате.


Зехтинът помага за контролиране на нивото на холестерола и на кръвната захар. Той е лесен за храносмилане, тъй като е мононенаситена мазнина.

Поръсете малко зехтин върху филийка пълнозърнест хляб за закуска или върху салатата за обяд.

Зехтинът може да бъде добавян и в пикантни ястия и в киселинни хранителни продукти. Добавяйте маслиновото масло към сосове и салати. Направете смес от зехтин, лук, подправки (риган, мащерка и т.н.) и чесън, за да овкусите различни видове паста.

Мариновайте месата в зехтин, тъй като той придава по-добър вкус на храната. За сотиране или пържене е най-добре да се използва комбинация от студено пресован и обикновен зехтин.

Ароматизирайте маслиновото масло чрез клончета сушени билки. Най-добре се съхранява на тъмно и хладно място в плътно покрити контейнери. Съхраняването на зехтина в хладилника може да го сгъсти.

Яжте маслините във всичките им разновидности (с чушка, с бадеми, с чесън, на туршия)  Въпреки че те могат да бъдат използвани във всичко - от печени ястия до мартини, здравословните плодчета са пълноценни за консумация и самостоятелно.

Коментари