Публикация

Безкръвна операция спасява при камъни в жлъчката

Безкръвна операция спасява при камъни в жлъчката

Има диагнози, при които най-прекият път към изцелението минава през операционната маса. Жлъчнокаменната болест (холелитиаза) е едно от тях. Заболяването, което в пъти по-често поразява жените, е сред най-срещаните в практиката на гастроентеролозите и хирурзите. Кои неприятни симптоми „издават“ камъните в жлъчката?


Защо операцията не бива да се отлага? И какви шансове за бързо възстановяване дава на пациентите лапароскопската хирургия? – говори пред списание BETTY д-р Васил Сираков, част от екипа на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на Военномедицинска академия (ВМА).


„Основното обяснение за високата честота на жлъчнокаменната болест са стилът и начинът на живот. Проучванията сочат, че тя е по-висока в силно развитите в икономическо отношение страни. За Европа честотата е между 3.2 и 15.6%“, разкрива д-р Васил Сираков.

 

И изрежда основните предпоставки за развитието на болестта:

  • напреднала възраст;
  • женски пол;
  • наднормено телесно тегло;
  • бременност;
  • диетични фактори;
  • хемолитични анемии; таласемия;
  • подлагане на бариатрична хирургия.

Кризата „издава“ диагнозата

Камъните в жлъчката са три типа: холестеролови, пигментни и смесени, обяснява хирургът от ВМА. „Могат да са с различни размери, форма и плътност“, уточнява д-р Сираков. Специалистът от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология споделя още, че при 2/3 от пациентите диагнозата се поставя след поне една „жлъчна криза“.


„При останалите това става случайно – при профилактичен ехографски преглед или в хода на диагностицирането на друго заболяване“, допълва д-р Сираков. Хирургът не пропуска да отбележи, че онези пациенти, при които жлъчнокаменната болест протича безсимптомно, могат да се проследяват и да не се налага предприемането на оперативно лечение.

Симптомите: силна болка вдясно и гадене

Какво представлява жлъчната колика? „Характеризира се с постепенно засилваща се болка в дясното подребрие, която често може да ирадиира към дясна скапула (лопатка) и да трае между 1 и 5 часа. Обикновено е провокирана от диетична грешка – прием на богати на мазнини храни. Повлиява се от приема на спазмолитици. Придружава се от позиви за повръщане“, подробно обяснява хирургът. „Понякога болката може да не е типична и да имитира стенокардна симптоматика.


Важно е да се отбележи, че при пациенти в напреднала възраст и при диабетици е възможно протичане без болкова симптоматика. От голямо значение е да се потърси навременна медицинска помощ от гастроентеролог или хирург, за да се отхвърли друго остро хирургично заболяване, което може да наложи спешна оперативна намеса, както и да се прецени дали се касае за жлъчни криза или за остро възпаление на жлъчния мехур“, подчертава специалистът от ВМА.

Лапароскопската операция е „златен стандарт“

Пациентите трябва да са наясно – при жлъчнокаменна болест „спасението“ е операция. „Лапароскопското отстраняване на жлъчния мехур се е превърнало в златен стандарт. При остър холецистит може да се предприеме консервативно лечение, но то само отлага временно дефинитивното оперативно лечение и често е причина за усложнения и технически затруднения при последваща интервенция“, предупреждава д-р Сираков.

Разрезите са до 10 мм

Хирургичната намеса не бива да плаши пациентите, защото безкръвната операция е щадяща. „Лапароскопската холецистектомия се осъществява с помощта на три отвора в коремната стена, лапароскопска камера и набор от лапароскопски инструменти.
Прекъсват се артерия цистика и дуктус цистикус и жлъчният мехур се отстранява от мястото му на свързване с черния дроб. Обикновено отворите са два по 10 мм и един 5 мм“, подробно разяснява хирургът от ВМА. „Предимствата ú пред конвенционалната операция са по-бързото възстановяване на пациента, по-малката нужда от използване на аналгетици, по-бързото връщане към нормален начин на живот, по-краткият болничен престой, което води до по-малко болнични разходи, по-добър естетичен резултат и по-ниска честота на постоперативните хернии“, подчертава д-р Сираков.

Пълно възстановяване за месец

Колко по-бързо всъщност е възстановяването след щадящата операция? „Пациентите след лапароскопска холецистектомия се раздвижват няколко часа след оперативната намеса, захранват се до петия час след нея. Обикновено се препоръчва спазване на хранителен режим през първите две седмици след дехоспитализацията. Пълно възстановяване се осъществява за 3-4 седмици“, успокоява хирургът от екипа на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия трансплантология.

Отлагането крие риск от усложнения

Отлагането на оперативното лечение може да доведе до сериозни усложнения, не крие д-р Сираков. Например – остър холецистит, чернодробен абсцес, перитонит, холедохолитиаза, холецисто-ентерална фистула, билиопанкреатит. „Всяко от тези усложнения може да бъде животозастрашаващо и да е свързано с дълъг болничен престой. Като най-честите от тях са острият холецистит, холедохолитиазата и билиопанкреатитът.


За да се избегнат, се препоръчва оперативното отстраняване на жлъчния мехур след втората жлъчна криза, особено при пациенти с дребна литиаза, при които рискът от мигриране на конкремент (камък) е много по-висок“, категоричен е на финала д-р Васил Сираков.

Коментари