Публикация

Професор в областта на мъжкия стерилитет стана част от УМБАЛ – Бургас

Професор в областта на мъжкия стерилитет стана част от УМБАЛ – Бургас

Известен учен в областта на мъжкия стерилитет вече е част от Звеното по асистирана репродукция на УМБАЛ – Бургас. Това е проф. д-р Петя Цветкова, доктор на медицинските науки, която има повече от 200 научни публикации в областта на мъжкото репродуктивно здраве, информира БНР.

Проф. Цветкова е автор на книги и научни ръководства за връзката между мъжкото безплодие и определени заболявания

– вродени заболявания на мъжката полова система, възпалителни заболявания на простатната жлеза, клинични и биологични фактори, влияещи върху репродуктивния процес на мъжа. Тя е преподавател по физиология в Медицинския факултет на университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Целият ѝ професионален път е посветен на изследвания в областта на мъжкия стерилитет, а преди да вземе решение да се премести окончателно в Бургас е била професор в Българската академия на науките.

„Върху мъжкото репродуктивно здраве влияят много фактори, сред които биологичният, клиничният, както и тези на околната и професионалната среда, йонизиращи лъчения – например от компютри и смартфони“, обяснява проф. Цветкова.

Заедно със свои студенти тя участва в научен проект за изследване на медико-биологичните, социално-психологическите и демографските фактори на безплодието в Бургаски регион. В Звеното по асистирана репродукция на УМБАЛ – Бургас, известно още като инвитро център, тя се занимава именно с мъжката част на стерилитета, на която по съвременни проучвания се дължат 40-50% от случаите на безплодие в семейството.


„Съветът ми към всички двойки с подобни проблеми е изследването първо да започне от мъжа, с една спермограма. Това изследване е бързо, неинвазивно и щадящо, включително и финансово. Едва след като се провери мъжкият фактор, може да се започне с изследванията на жената, които са много по-скъпи и сложни“, обяснява проф. Цветкова.

УМБАЛ – Бургас закупи и високотехнологична апаратура за компютърно асистиран спермален анализ – CASA

С помощта на камера, специализиран софтуер заснема много зрителни полета и се прави детайлна оценка на мъжката полова клетка. Освен подвижността и концентрацията на сперматозоидите в семенната течност, се оценява тяхната морфология, жизненост, наличието на ДНК-фрагментация. Това позволява да се направи цялостна и изчерпателна оценка на оплодителната способност на пациента, включително чрез графики и визуален материал, което води до поставяне на точна диагноза и последващо адекватно лечение.

Коментари

Поздравления за това ,което се случва в гр. Бургас в областта на мъжкото репродуктивно здраве.Крайно време беше да се обърне внимание на последователността на стъпките, които са много важни при решаване на нарушенията в репродукцията.Планът по който върви диагностичният процес в тези случаи трябва да се спазва стриктно. Важното тук е че тази първа стъпка е особена с това че е бърза,неинвазивна и щадяща като изследване. Свързана е с мъжкият фактор,/ както е посочено в изложението , той е от 40-50%/като се започва с нея още в началото на диагностичният процес. Ако трябва да оценяваме качества като ефективност и ефикасност на този последователен диагностичен процес ще кажем , че тази първа стъпка е финансово ефикасна. Изследванията при жената са скъпи,сложни,продължителни като време и по- травмиращи женската психика.Това не е за подценяване.
Така че още веднъж поздравления за това полезно начинание .Пожелавам на всички, които участват в тази дейност, здраве и успешна и ползотворна работа за напред.