Публикация

Млади македонски лекари преминаха специализация в СОБАЛ „ПЕНТАГРАМ“

Млади македонски лекари преминаха специализация в СОБАЛ „ПЕНТАГРАМ“

Млади македонски лекари преминаха успешно едноседмичен курс на специализация в Специализираната очна болница „ПЕНТАГРАМ“ в София. Д-р Саня Шопова и д-р Стефания Йорданова от четири години се обучават в най-голямата частна очна болница „Деница“ в Скопие. Те споделят, че

за тях да попаднат сред екипа на „ПЕНТАГРАМ“ е било сбъдната мечта

„Имахме възможност да наблюдаваме интервенции, свързани с рефрактивна хирургия, хирургично лечение на кератоконус, на усложнения, свързани с глаукома, които не се извършват при нас, както и да се запознаем с принципа на работа на фемтосекундния лазер, благодарение на който те са възможни. Присъствахме също на операции за катаракта с улразвук и с фемтосекунден лазер, на такава за отлепване на ретината със силиконова тампонада“, разказва д-р Йорданова.

Единствената интервенция, която са пропуснали, е кератопластика

(трансплантация на роговица от трупен донор, в извършването на която управителят на СОБАЛ „ПЕНТАГРАМ“ д-р Веселин Даскалов е един от пионерите), но имат уверение от българска страна, че при първа възможност ще бъдат поканени да видят и нея.


33-годишната д-р Стефания Йорданова споделя, че не пропуска нито един конгрес, посветен на очните заболявания в България, и по този начин се е запознала с част от екипа на „ПЕНТАГРАМ“ – д-р Ристо Трайковски, д-р Таня Бозева. Тя разказва още, че много внимателно следи участията на д-р Веселин Даскалов по различни форуми, тъй като в професионалните среди в Македония той е много уважаван и дори го наричат Вълшебника със скалпела.


Затова, когато се е отворила възможност да преминат през кратък курс на специализация в столичната болница, и двете не са се поколебали.

Засега младите лекари се връщат в Скопие

за да завършат в македонската столица обучението си като офталмолози, но не изключват един ден да бъдат част от екипа на софийската болница, стига да бъдат поканени.

-------

Начална снимка:
От ляво надясно: Д-р Веселин Даскалов, д-р Стефания Йорданова, д-р Саня Шопова, д-р Димитър Петков.

Коментари