Публикация

Боряна Ботева: Да се улесни достъпът до терапия за пациентите с ревматологични заболявания

Боряна Ботева: Да се улесни достъпът до терапия за пациентите с ревматологични заболявания

„От година работим по въпроса за опростяване на процедурите за достъп до скъпоструващо лечение за хора с ревматологични заболявания. Работим заедно с Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания. До момента няма развитие. Българският лекарски съюз изрази готовност за подкрепа. Омбудсманът също се отзовава. Няма отговор от МЗ и НЗОК“.


Това каза Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания, пред БНР.


И подчерта, че

 

от организацията очакват улесняване на пътя на пациента:


„В България има достатъчно опит. Не е необходимо да се явяваме всеки път на експертна лекарска комисия. Това ще облекчи и пациентите, и лекарите“.


В предаването „12+3“ Боряна Ботева поясни, че пациентите с ревматологични заболявания преминават амбулаторна процедура като част от проследяването, която се провежда в болничната, а не в доболничната помощ.

Това обаче създава редица затруднения:

„Тази процедура изисква да посетим лечебно заведение с договор с НЗОК за нея, да се направят изследванията. Ако лекуващият ни ревматолог работи само в извънболничната помощ, той не може да ни подготви документацията. Той трябва да ни изпрати при негов колега, който работи в такова лечебно заведение, но той не ни познава. Получава се едно въртене на документи, което може да бъде спестено. Друг проблем е този с лимитите на болниците. При изчерпване на лимитите се налага чакане. Лечението не трябва да бъде прекъсвано, защото се губи ефектът от него“.

 

Снимка: БНР

Коментари