Публикация

Личните лекари срещу идеята за дежурните кабинети

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заявиха, че няма как дежурните кабинети с лични лекари да започнат да функционират от 1 януари, както иска здравното министерство.


Само за регистрацията по Търговския закон било нужно повече време. Освен това липсвали разписани правила как ще се организира работата, отделено е малко финансиране.

„Това, което е предложено, не става и е пълна глупост, оправдание да се изхарчат едни пари по-малко, за да не се дадат повече в спешната помощ. Настояваме този експеримент да бъде спрян”, заяви председателят на сдружението д-р Любомир Киров.

Според него разкриването на дежурни кабинети само в населени места с над 20 000 души не решава никакъв проблем, тъй като тези хора и сега имат денонощен достъп до лекарска помощ.

„Какво се случва с тези 45% от населението, които и сега няма как да достигнат до лекар? Няма отговор, само някакви пожелания”, каза д-р Киров.

Според медиците експериментът трябва да започне с няколко пилотни проекта из страната. Едва когато стане ясно, че моделът работи, към него да се премине навсякъде, за да не останат хората без адекватна помощ при спешна нужда.

Коментари