Публикация

Безкръвна операция на ингвинална херния

Безкръвна операция на ингвинална херния

Какво е херния?

Понятието херния се дефинира като излизане на тъкани, цели органи или част от тях през съществуващи или преформирани отвори (дефекти) на обграждащите ги стени. Около 5% от населението страда от херния на коремната стена, като най-чести 70% са ингвиналните (слабинни) хернии.

Какви са причините за образуването на ингвинална херния?

Херниите в слабинната област се срещат 4-5 пъти по често при мъжете, отколкото при жените и това се обяснява с анатомичните особености и спускането на тестиса в скротума през 9-ия месец от бременността. Като причини могат да се посочат: вродена слабост на съединителните тъкани; повишаванe на налягането в коремната кухина при хронична кашлица, запек, тежка физическа работа, свирене на духови инструменти, трудност и напрежение по време на уриниране при доброкачествена хиперплазия на простата и др.

Какви са симптомите при ингвинална херния?

Най-често след тежка физическа дейност появата на херния се съпровожда от слаба тъпа болка в слабинната област, съпроводена с усещане за слабост. С течение на времето се оформя херниалният сак и се образува подутина. В легнало положение хернията се прибира и при изправяне изпъква отново, като с течение на времето се образуват сраствания между сака и съдържимото и хернията не се прибира.

Какви са усложненията?

Най-честото и най-опасното усложнения е заклещването (инкарцерацията) на ингвиналната херния. То се изразява в силно пристягане на съдържимото в сака (най-често черво), съпроводено от силна болка и невъзможност за репониране (връщане) в коремната кухина на хернията в легнало положение. В резултат на това се нарушава кръвоснабдяването на съответния орган, следва некроза, перфорация, ако е черво, и перитонит. Такова състояние е спешно и се оперира веднага.

Може ли да се отложи операцията?

Препоръката ни е ингвиналните хернии да се оперират по възможност веднага след диагностицирането, като така се спестява операция по спешност, която е свързана с дълго време неразположение на пациента, извършването на операцията е по-лесно за хирурга и възстановяването е значително по-бързо. Абсолютно противопоказно е носенето на всякакви видове колани!

Как се лекува ингвинална херния?

Диагнозата се поставя след преглед при коремен хирург. Лечението на слабинната херния е само и единствено оперативно, като съществуват много оперативни техники. Най-съвременните и най-надеждни са т.нар. безкръвни (лапароскопски) операции –ТАРР и ТЕР.

Какви безкръвни техники за операция на ингвинална херния се използват в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“? Какво представляват?

При едната безкръвна техника през разрез под пъпа с размер 10 мм се въвежда лапароскопската камера, като преди това коремната кухина се надува с газ (въглероден двуокис). През два допълнителни разреза от по 5 мм се въвеждат специални инструменти, с които се осъществява операцията. Тя се визуализира на специално предназначени за целта монитори.


След идентифициране на хернията се отстранява перитонеума (обвивка, която покрива коремната стена) и се навлиза в преперитонеалното пространство, за да се открие дефектът. Поставя се самофиксиращо платно с размер до 15/15 см, което покрива отвора и околните тъкани, така че да се сведе до минимум рискът от повторно образуване (рецидив) на хернията. Перитонеумът се зашива, така че коремните органи да нямат контакт с платното.


При другата безкръвна техника не се влиза с лапароскопската техниката в коремната кухина, а се работи преперитонеално. И при двете техники няма рязане или нарушаване на структурите на коремната стена. Разрезите на кожата се зашиват естетично и след няколко месеца не остават никакви белези.

Какви са предимствата на безкръвната операция пред класическата?

  • По-добър козметичен ефект.
  • Значително по-малка болка в следоперативния период и много по-бързо възстановяване. Няколко часа след операцията пациентът е изправен и раздвижен.
  • Възможно е поставянето на по-голямо платно, което намалява риска от рецидив.
  • С камерата могат да се огледат всички коремни органи и да се направи диагностика, както и да се диагностицира слабинна херния от другата страна.
  • Едновременно може да се направи двустранна херния, като това е и стандарт в съвременната хирургия.
  • Минимален риск от инфекция на раните.

Каква е организацията за извършването на такава операция в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“?

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ целият процес от приема в болницата, назначаването на съответните изследвания (всичко се извършва на място), консултацията с анестезиолог, осъществяването на самата операция отнема 2,5 дни.


В Клиниката по хирургия на болницата безкръвните операции за ингвинална херния са рутинни и се извършват всекидневно. Първият ден пациентът пристига с направление за хоспитализация от личния лекар в приемния кабинет на Клиниката по хирургия (кабинет номер 223 над Спешно отделение), където се осъществяват пълни изследвания и консултация с кардиолог.

 

Пациентът се настанява в болнична стая и се извършва предоперативна подготовка и консултация с анестезиолог. Всяка болнична стая е със собствен санитарен възел, като има възможност за настаняване в самостоятелна стая. На втория ден е операцията, като в следобедните часове се осъществява раздвижване от рехабилитатор. На третия ден е изписването след период от 12-24 часа следоперативно, в който пациентът да е под наблюдение. Пълното възстановяване от операцията и връщането към нормален живот отнема 1-2 седмици. Този вид операции се извършват с обща анестезия. Нашата клиника разполага с най-модерната лапароскопска техника и работи единствено със световно утвърдени производители на платна.

За контакт и записване на час за консултация: 02 94 32 277 (между 8:30 и 14:00 часа)


Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Коментари