Публикация

МС прие Национален план за борба с рака

МС прие Национален план за борба с рака

Министерският съвет прие Национален план за борба с рака в Република България 2030, който следва приоритетите, очертани в Европейския план за борба с рака.

 

В Националния план е очертана визията за прилагане на мултисекторни политики, свързани с преодоляване на негативните тенденции в страната по отношение на заболяемостта и смъртността от онкологични заболявания, информира правителствената пресслужба.

Основните цели са свързани с:

  • развитие на система, която предлага устойчиви и модерни грижи по отношение на онкологичните заболявания;
  • осигуряване на условия за подобряване на здравната осведоменост и култура и за прилагане на навременни превантивни мерки за елиминиране и намаляване на експозицията на вредни влияния, породени от подлежащи на изменение рискови фактори, които да ограничат заболяемостта сред населението и да доведат до по-висока здравна култура и по-здравословен начин на живот;
  • въвеждане на съвременни скринингови програми за рак на дебелото черво, на гърдата, на маточната шийка, на простатата, целящи да обхванат възможно най-голям процент от таргетната популация;
  • осигуряване на възможности за съвременна диагностика за пациентите и равен достъп до диагностични методи, центрове и водещи специалисти, както и до съвременно лечение и успешно интегриране на мултидисциплинарния подход и системното онкологично лечение в клиничната практика в страната.

Усилия ще бъдат насочени и към подобряване качеството на живот

и удовлетвореността от медицинските и немедицински грижи и реинтеграция чрез изграждане на ефективна мрежа от звена, специалисти и форми за пълноценна комуникация с пациентите и техните близки.


За изпълнение на заложените цели в Плана са предвидени дейности в различни направления, чрез които ще бъдат създадени условия за навременен достъп до съвременни методи за диагностика и лечение на онкологичните заболявания, които се основават на принципите за персонализирано здравеопазване и интегриран мултидисциплинарен подход. Това следва да доведе до намаляване на заболеваемостта и смъртността от онкологични заболявания, повишаване на преживяемостта и значително подобряване на здравния статус на населението, допълват от МС.

Коментари