Публикация

COVID-19: ЕК излезе с препоръки към пътуващите от и до Китай

COVID-19: ЕК излезе с препоръки към пътуващите от и до Китай

През последните седмици броят на случаите на COVID-19 в Китай се увеличи значително. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията от извършените изследвания за целогеномно секвениране на проби, взети през декември от заболели в Китай, е установено, че вариантите, циркулиращи там, вече циркулират в ЕС и като такива не са предизвикателство за населението на ЕС.

Това информират от Министерството на здравеопазването.


Като се има предвид по-високият имунитет на населението в ЕС/ЕИП, както и предишната поява и последващата замяна на вариантите, които понастоящем циркулират в Китай, с други подварианти на Омикрон в ЕС/ЕИП, не се очаква скокът на случаите в Китай да повлияе на епидемичната ситуация с COVID-19 в държавите от ЕС/ЕИП, изтъкват от министерството.


В тази връзка

 

към момента ситуацията не налага въвеждането на ограничителни мерки спрямо пристигащи хора от Китай


Европейската комисия е изготвила препоръки за хората от ЕС/ЕИП, на които предстои пътуване до Китай, както и за тези, пристигащи оттам в държави членки на ЕС/ЕИП, за спазване на основните противоепидемични мерки като хигиена на ръцете, носене на защитна маска за лице, физическа дистанция.

Препоръчително е при пътуване от Китай до ЕС всички пътници да носят защитни маски за лице от висок клас

Всеки завърнал се от Китай, който прояви симптоми на COVID-19 в рамките на 10-14 дни, следва да се самоизолира и да потърси медицинска помощ за диагностика и лечение.


Ваксинацията и повишаването на броя на ваксинираните остава важна част от мерките за контрол на заболяването.

Препоръки за хората, пътуващи до или пристигащи от Китай:

  • Преди заминаване всички пътници следва да се уверят, че са получили пълния курс на ваксиниране срещу COVID-19, включително бустерни дози.
  • По време на пътуване маските за лице са сред най-ефективните средства за предотвратяване предаването на SARS-COV-2. Поради това се препоръчва носенето на маска при струпвания на хора, включително по време на пътуване със самолет.
  • Хронично болните следва да продължат да носят предпазна маска, независимо от действащите в съответната държава противоепидемични мерки. На хората с респираторни симптоми (кашлица, кихане и др.) също се препоръчва да носят предпазна маска.
  • Поради продължаващите високи нива на разпространение на респираторни вируси в ЕС/ЕИП, включително RSV, SARS-CoV-2 и грип, на всички граждани се препоръча да останат вкъщи, ако са болни; да спазват добра хигиена на ръцете; да носят предпазни маски и да сведат до минимум престоя си в обществени пространства, където има струпване на много хора, включително в обществения транспорт, за да се намали разпространението на респираторни вируси.

 

Коментари