Публикация

Безплатни прегледи за контактни кожни алергии във Варна

Безплатни прегледи за контактни кожни алергии във Варна

Национална кампания за безплатни прегледи и тестване за кожни алергии организира Българското дерматологично дружество. Консултациите ще се провеждат от 9 до 13 януари в Отделението по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Националната кампания за безплатно епикутанно тестуване на контактни кожни алергии има за цел да подпомогне диагностицирането и лечението на кожното заболяване, както и да бъде в помощ на пациентите с професионални кожни алергични контактни дерматози.


В кампанията на доброволни начала участват дерматолози от София, Плевен, Варна, Пловдив, Стара Загора и Русе.

За включване в безплатните прегледи в морската столица е необходимо предварително записване на телефон 0889 726 116

Отделението по кожни и венерически болести в университетската болница във Варна участва в кампанията за трета година. Тестването ще се осъществява от д-р Йоанна Велевска в кабинет 1302 на 9 януари 2023 г. от 10:00 до 11:30 ч. и от 16:30 до 18:00 часа. Наборът за тестуване е предоставен безвъзмездно от секцията по дермато-алергология на Българското дерматологично дружество. В първите два дни ще се слагат и тестови ленти за различните видове алергени, а резултатите ще се отчитат в края на периода.
Подходящи за тестуване са пациенти, които са проявявали алергия при контакт.

 

Тестуването е безплатно при диагноза контактна алергия

 

а консултациите относно други кожни заболявания и терапия за тях ще се заплащат по утвърдения от УМБАЛ „Света Марина“ ценоразпис.


Контактната алергия бива иритативна и алергична и се изразява в обрив, оток, зачервяване, раздразване или сърбеж на мястото на контакта с дразнителя. Може да е остра или хронична. Алергични реакции от този тип се проявяват често при медицински персонал, фризьори, гримьори и домакини вследствие на досег с почистващи средства.

Коментари