Публикация

ВМА събира над 200 делегати от Балканите на военномедицински форум

ВМА събира над 200 делегати от Балканите на военномедицински форум

България ще бъде домакин на 25 юбилеен Конгрес на Балканския военномедицински комитет (БВМК). Форумът ще се проведе в периода от 28 - 31 май 2023 г., след тригодишна пауза заради пандемичната обстановка.

Почетен президент на юбилейния конгрес ще бъде началникът на Военномедицинска академия

(ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н.

БВМК е първият мост на българските военни медици към евроатлантическите структури, създаден преди 28 години по инициатива на България, Гърция, Румъния и Турция. По-късно се присъединяват Албания и Сърбия, коментира полк. доц. Димо Димов – заместник-началник на ВМА и настоящ президент на БВМК.

Провеждането на ежегодни конгреси датира от 1995 г., като всяка страна последователно е домакин и излъчва президент на конгреса.

Основните теми на 25-ия конгрес

са свързани с научните постижения в областта на травма мениджмънт, военна медицина, медицина на бедствените ситуации, спешна медицина, хирургия, ортопедия, инфекциозни болести, вътрешни болести, психиатрия, психология и здравни грижи, фундаментална наука, клинични изследвания, образование.

 

Сред акцентите на дискусиите ще бъде и ефективното взаимодействие между военното и цивилното здравеопазване при кризисни ситуации.

Във форума ще участват над 200 делегати

от шестте страни-членки на комитета: Албания, България, Гърция, Румъния, Сърбия и Турция.

Коментари