Публикация

Старшата акушерка в "Шейново" е отстранена заради случая с разменените бебета

Старшата акушерка в "Шейново" е отстранена заради случая с разменените бебета

Още в петък са наложени дисциплинарни наказания на трима служители от "Шейново", като старшата акушерка вече е отстранена от длъжност. Това заяви изпълнителният директор на болницата д-р Румен Велев на брифинг по повод случая с разменени бебета.

"Сега мога да коментирам доклада, който получихме в петък от Медицински одит. Този доклад не беше изненада за нас, много от нещата съвпаднаха с нашата вътрешна проверка - да установим как е станала самата размяна на бебетата, кои хора евентуално са имали пропуск или вина".

Вече се прилага двойна проверка при изписването на бебета от "Шейново"

"Става дума за фиша, който ние използваме, стандартен образец от МЗ, в който при изписването ние пишем кой е предал бебето на майката и той се разписва, а срещу него се разписва майката. Там въвеждаме две допълнения - че освен акушерката, която дава бебето, там ще се разписва още един служител - най-вероятно или дежурна акушерка, ако е извън работно време, или старша или главна акушерка, ако това е в рамките на работното време. Тоест, ще имаме двойна проверка", обясни той.

Две бебета са били разменени в столична болница

 

Д-р Велев не е в контакт със семействата, но се е срещнал с адвокатите им. Постигнато е съгласие, че най-важното е максимално бързо децата да се върнат на биологичните си родители.

"Не мога да ви кажа точно каква е процедурата, това е юридически казус, но така или иначе те изразиха увереност, че работят в тази насока и се надяват това да стане час по-скоро".

Още преди заключенията на агенция "Медицински надзор" са преразгледани всички протоколи и стандартни процедури за пътя на бебето от неговото раждане до неговото изписване, обясни още д-р Велев.

"Започнахме да преработваме тези стандарти не защото имаме пропуски в тях, а за да можем да изградим много по-ясни и точни взаимовръзки, за да няма никаква възможност за пропуски и грешки", посочи той.

Разпитани са много служители на болницата,

но от случая е минало много време, каза още директорът.

"Голяма част от хората не си спомнят този случай, защото това е една текуща дейност за нашата болница. Всички го премисляме, но пряко някой да е дошъл и да е казал "аз съм виновен" няма, защото просто това няма как да се случи. Казах го и преди - това е някакъв низ от случайности, довели до този нелеп инцидент".

 

Вчера изпълнителният директор на Агенция "Медицински надзор" проф. д-р Росен Коларов съобщи, че неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нещо, което е довело до размяната на бебетата в "Шейново". При проверката на агенцията са констатирани нарушения на поне четири текста от медицинския стандарт по неонатология.

 

В констативния протокол с резултатите от извършената проверка са отразени пропуски, неточности и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, поради което ще бъдат образувани актове за административни нарушения. Дадени са и задължителни предписания.

Коментари

Sonya Beleva
18 яну 2023 22:17

Не са виновни само персонала.Да сгрешено ,майките защо не са си видяли гривните,защо се слагат гривни не може да разчитаме само сестрите,да голяма грешка е ,но не са 2 бебета а 102.