Публикация

Пристигат част от липсващите в аптеките лекарства

Пристигат част от липсващите в аптеките лекарства

Пристигат част от липсващите в аптечната мрежа лекарства - антибиотици и антивирусни препарати. В началото на другата седмица се очакват нови доставки, съобщи Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП и съветник в Министерството на здравеопазването, пред БНР.

Има и уверение на генерични производители на лекарства у нас, че ще попълнят част от дефицитите

- изтъкна експертът.


За лекарствата, за които имаме лиценз, имаме налични суровини и те могат да се произведат, за да намалят липсите, отбеляза той и допълни, че

приоритет ще бъдат доставките на медикаменти за деца

Аркади Шарков напомни, че има забавяне на доставките на суровини от Китай и Индия и предупреди, че „вероятно ще имаме и други такива пикове“ с недостиг на лекарства.
Няма механизъм, ако някой задържа продукти в склад поради определена търговска практика, той да бъде стимулиран да ги изведе оттам. Обмисля се ускорен паралелен внос, обясни той.

За Вентолин има уверение, че ще може да се осъществи бърз паралелен внос

В момента предписването на Пулмикорт надхвърля с 20-30% от това по време на пандемията, което затруднява намирането на медикамента, посочи още Шарков.
И отбеляза, че спирането на паралелния износ е противозаконно.

„Румъния се опитаха да спрат паралелния си износ, но ЕК съответно изпрати писмо с информация, че могат да бъдат санкционирани“.

По думите му 25 от 27 държави в ЕС са заявили дефицит на определени лекарства.

 

Коментари