Публикация

БгФармА: Генеричните компании са осигурили достатъчно антибиотици

БгФармА: Генеричните компании са осигурили достатъчно антибиотици

Всички фармацевтични компании, занимаващи се с генерични антибиотици, редовно ги осигуряват на нуждаещите се български пациенти. Това се казва в декларация на Българската генерична фармацевтична асоциация във връзка с медийни публикации за недостига на тези препарати.

 

От асоциацията отбелязват, че над десет български и европейски производители, между които САНДОЦ - един от най-големите производители на антибиотици в ЕС, както и ТЕВА, СОФАРМА, ВИАТРИС, СТАДА, ЗЕНТИВА, ДАНСОН, ЕКОФАРМ, ПОЛФАРМА, ФАРМАСУИЗ, АДИФАРМ и др., произвеждат и доставят широка гама от почти всички групи антибиотични лекарствени продукти, като полусинтетични пеницилини, комбинации между амоксицилин и клавуланова киселина, цефалоспорини, хинолони, макролиди, аминоглюкозиди, тетрациклини, имидазоли и други.

 

Според декларацията, в складовете на дистрибуторите на лекарства в България компаниите, членуващи в БгФармА, са осигурили антибиотични сиропи за деца, в съответните дозировки, от групите цефалоспорини, макролиди, хинолони, както и точния аналог на широко предписваната от педиатрите комбинация амоксицилин/клавуланова киселина. Най-голямата генерична компания в света, ТЕВА, доставяща лекарствени продукти, съдържащи азитромицин, информира, че медикаментът е наличен както за парентерално приложение, така и в таблетки за възрастни и сиропи за деца в

достатъчно количество в дистрибуторската мрежа на България

Компаниите членове на БгФармА поддържат непрекъснато информираност на личните лекари и педиатри, както и поддържат ежеседмична информация до ИАЛ за наличностите на антибиотици и други проблемни като количества медикаменти.

„Напомняме за неблагоприятното по време на пандемията от COVID-19 презапасяване на българските граждани с различни видове антибиотици, което наложи осигуряване на допълнителни количества от страна на генеричните компании. Вярваме в отговорността на българските фармацевти, да не се позволява отпускане на антибиотици, както за възрастни така и за деца, без съответното предписание от страна на лекуващите лекари. Считаме, че в критични времена, от особено значение са прозрачността и професионалния синхрон в работата на всички участници в процеса на снабдяването с лекарства, за да не се допускат недостиг или липси на лекарствени продукти за всички българските граждани“, се казва още в декларацията.

Коментари