Публикация

Проф. Ива Христова: Противогрипните ваксини покриват настоящите щамове

Проф. Ива Христова: Противогрипните ваксини покриват настоящите щамове

Ваксините срещу грип покриват двата щама тип А на грипния вирус, които върлуват в момента в страната, както и два щама В. Това каза пред Credoweb директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя отбеляза, че в момента у нас са доказани предимно пандемичният щам тип А (H1N1) и малко по-рядко тип A (H3N2). Те протичат сравнително тежко, като най-често се срещат при деца между 0 и 5 години.

 

Наблюдава се увеличение на случаите на А H1N1, като преди дни бе регистриран тип В/Victoria. Проф. Христова отбеляза, че тип В/Victoria се среща при по-големите деца и протича по-леко спрямо вирусите от тип А. Справка на Националния център по заразни и паразитни болести за периода  29.12.2022 - 09.01.2023 г. показва 24 грипни вируса A(H1N1) и 20 грипни вируса A(H3N2).

 

По отношение на ваксините срещу грип проф. Христова отбеляза като проблем липсата на достатъчно количества, които да покрият всички нужди. Тя напомни, че около две трети от поръчаните от страната ни дози са били приложени безплатно на  хора над 65 г. възраст, които са заявили желание за имунизация пред личния си лекар. Останалата част е била пусната за продажба в аптечната мрежа и бързо е разграбена, добави експертът. Според нея

ваксините са подходящи за употреба и при деца

но е трябвало те да бъдат имунизирани преди началото на грипния сезон. Причината е, че са необходими повече от две седмици за изработване на имунитет срещу вируса.

 

Проф. Христова каза, че цялата страна е в предепидемична обстановка, като някои области са много близо до пиковите стойности. Тя напомни, че вчера Бургас обяви епидемична обстановка и прогнозира, че такава ще има в Пазарджик, Габрово, Силистра и Ямбол.

 

Междувременно проф. Тодор Кантарджиев заяви, че при заразяване, а и с цел профилактика може да се използват противовирусни препарати, съдържащи римантадин хидрохлорид. За да се предотвратят усложнения, лечението трябва да започне след появата на първите симптоми Профилактика може да се осъществи, когато има болен в семейството, добави той.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари