Публикация

Само 4% от бюджета на НЗОК се заделят за дентални дейности

Българският зъболекарски съюз получи почетни знаци от различни институции заради юбилея си.


Днес една от най-старите съсловни организации празнува 105-годишен юбилей.

„На 20 декември 1905 г. в 10:30 сутринта в читалище „Славянска беседа” в София се събират будни и родолюбиви представители на зъболекарската професия в България. Всъщност това е Първият конгрес на българските зъболекари. Така със създаването на Българското зъболекарско дружество се поставя началото на организирания живот на новото за Княжество България съсловие”, подчерта в тържественото си словото в Централния военен клуб д-р Николай Шарков, председател на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз. 

„105-годишнината е празник на денталната медицина в България. БЗС зае своето полагаемо, достойно място в обединена Европа като член на Съвета на европейските зъболекари - консултативен орган на Европейската комисия.
В момента у нас има 8300 зъболекари, от които 5600 работят с Националната здравноосигурителна каса. 66% от денталните лекари са жени.
За 2010 г. за дентални дейности в задължителното здравно осигуряване са отделени 4% от бюджета на НЗОК, което е 0,17% от БВП. Има остър дефицит в публичното финансиране на денталната медицина”, подчерта д-р Шарков.

Той отбеляза, че финансирането на Националната програма за профилактика на оралните заболявания на децата от 0 до 18 години е силно орязано и сроковете за започването на съществени дейности от нея се забавят чувствително.

Дипломите на лекарите по дентална медицина се признават в Европа независимо кога са издадени. На един зъболекар се падат средно по 932 души, което е под европейските норми за работата на денталната практика. Най-тежко е положението на денталните лекари в Пловдив, където на един зъболекар се падат едва по 300 души, потенциални пациенти.

Пакетът и цените на денталните дейности в задължителното здравно осигуряване вече не се договарят между БЗС и НЗОК. Те се обсъждат в Консултативния съвет към Министерството на финансите. След това се гласуват от Министерския съвет и се обнародват в „Държавен вестник”. Българският зъболекарски съюз е за връщане на договорното начало в здравната каса, отбеляза председателят на съсловната организация.

„У нас няма изразена имиграция на зъболекари към други страни на ЕС”, подчерта още д-р Шарков.

Българският зъболекарски съюз беше награден с почетни знаци от различни институции за принос към обществото по повод юбилея си.

Народното събрание връчи на съсловната организация почетен знак „130 години Народно събрание”. От своя страна БЗС награди Народното събрание с почетен плакет и грамота за отговорно отношение към лекарите по дентална медицина, като отличието беше връчено на председателя на парламента Цецка Цачева.
Министерството на здравеопазването награждава БЗС с почетен плакет. Отличието ще връчи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов тази вечер.

Тържествата по случай годишнината започнаха с откриване на паметна плоча на „Славянска беседа”. Тя изобразява първите радетели на организирано зъболекарско движение, като композицията е изработена от известните български художници Георги Чапкънов-Чапа и проф. Кирил Гогов. Паметната плоча беше открита от зам.- кмета на София Иван Сотиров. Минути след това към тържеството се присъедини и кметът на София Йорданка Фандъкова, която поздрави лекарите по дентална медицина на тържественото събрание в Централния военен клуб. Празничен водосвет отслужи отец Мина от столичния храм „Св. Неделя”.

Международни гости на тържеството са д-р Герхард Сийбергер, президент на Европейската секция на Световната дентална федерация (FDI), и д-р Георгиос Цогас от Гръцката дентална асоциация, която е почетен член на БЗС.

Ръководството на Българския зъболекарски съюз награди 98 лекари по дентална медицина от цялата страна за принос в развитието на професията.

По повод 105-годишнината на БЗС е издаден алманах и СD на български и английски език, който представя в многобройни документи и архивни снимки историята на съсловната организация.

Коментари