Публикация

В аптечната мрежа продължават да липсват над 300 лекарства

В аптечната мрежа продължават да липсват над 300 лекарства

В аптечната мрежа продължават да липсват важни лекарства, особено някои антипиретици и антибиотици. Липсват над 300 търговски наименования, от които 60-65 са антибиотици, каза в предаването „Събуди се, София“ Димитър Маринов - магистър фармацевт, главен секретар на УС на Българския фармацевтичен съюз.

„Проблемите са доста и в момента са такива обстоятелствата, че се наслагват един върху друг и всичко, за което Българския фармацевтичен съюз алармира преди повече от две години, сега идва със страшна сила. Оказахме се прави за пореден път и също толкова нечути тогава“, добави Маринов.

По думите му, има проблем с нарушаване на логистичните вериги, проблем с доставката на субстанции,

проблем с някои опаковки, като инсулин.

„Вчера разговарях с един от големите вносители, който каза, че в момента имат затруднение не със самата субстанция, а с т.нар. „писалки“, на флаконите, в които се съхранява инсулина. Друг проблем, който лесно може да бъде решен, това е че няма никакъв контрол по веригата на лекарствоснабдяването, т.е. има, но не се използва рационално“, каза главният секретар на УС на Българския фармацевтичен съюз.

Според него това, което най-лесно би сработило е т. нар. генерична замяна. Ако липсва конкретна търговска марка, но има същите лекарствени продукти на друг производител, няма причина магистър-фармацевтът да не може да го замени, уточни Димитър Маринов.

„Може би повече от 30% от липсващите лекарства имат генерични заместители. На част от липсващите антибиотици и инхалаторни препарати има заместители. В момента никой не знае какво е количеството от лекарствените продукти, които са нужни, защото не знаем броя на предписанията. В момента ограничаването на експорт на определени лекарствени продукти става, когато количеството в страната на конкретния лекарствен продукт спадне под 65% от средномесечното потребление за последните 6 месеца“, обясни Маринов.

Според него лесно човек може да си напише рецепта, да си направи фалшив печат, с измислен УИН и лекар.

„Това не може да бъде контрол в 21 век с тези хартиени рецепти. Никой не знае какво се изписва. Ако имахме електронна рецепта, можехме да видим какви са предписанията последните дни, колко от тях са изпълнени, които не са изпълнени, поне такова количество трябва да има в страната от този лекарствен продукт. В момента системата е готова, но не се използва“, обясни магистър-фармацевтът.

 

От Българския фармацевтичен съюз настояват също, аптечните мрежи, чрез система, да виждат в кой склад какви лекарства има, тъй като в момента те имат достъп само до това, което конкретния лекарствен склад им покаже.

 

Димитър Маринов добави, че днес е свикан Експертен съвет по контрол върху лекарствоснабдяването.

Коментари