Публикация

Д-р Йордан Христов: Грип тип Б набира сила и протича по-тежко при неваксинираните деца

Д-р Йордан Христов: Грип тип Б набира сила и протича по-тежко при неваксинираните деца

По-големият брой болни, постъпващи за преглед и лечение в момента с респираторни вируси или с грип, са децата, посещаващи детски градини и ясли, и учениците, особено тези в предучилищната възраст. Заболяването в момента набира сила, а там където родителите не желаят да бъдат ваксинирани децата им с основните ваксини от Имунизационния календар, заболяването протича много по-тежко, понякога се стига и до фатални случаи.

 

Това каза за БНР д-р Йордан Христов, кардиолог и общопрактукуващ лекар в Медицинския център на УМБАЛ "Лозенец".

"Постъпват в момента най-вече пациенти с респираторни и сърдечни заболявания, като за щастие се наблюдава отстъпване на Covid пандемията. Нормално е в Китай да има повече случаи на заболели с Covid -19, защото и населението там е в пъти по-голямо.

Това, което тук у нас ме притеснява, е по-големият брой хора, постъпващи с грип тип А и грип тип Б. Новият тип Б протича по-тежко, по-дълго, с по-висока температура, мускулни болки, кашлица, симпотимите по-бавно отшумяват, може да се каже и че при него по-често се стига и до усложнения. При малките деца особено се наблюдава и по-тежко протичане и с по-висока температура. Това кара хората да търсят и второ мнение, по-често да посещават и специалист.

В момента тип Б настъпва по-яростно.

Най-притеснителните усложнения са пневмония в дясната част на белия дроб - дясностарен тип пневмонии. Те бяха много характерни за Covid инфекциите. Затова първото нещо, което правим в сегашната напрегната грипна обстановка, е да пращаме пациентите първо да си направят от комбинираните тестове - за да не се стига до истерии, да се знае дали е грип, или Covid, и да можем да започнем най-точното лечение и да са спокойни и хората", каза д-р Христов.

 

Той сподели още, че определено специалистите и личните лекари са затруднени без тест как да подходят при изписването на терапия, заради различните вирусни инфекции, които върлуват сега. Затова тестът е от първостепенно значение, след това идва образната диагностика или кръвните изследвания.

"И нашата практика е много натоварена. Имаме около 3000 пациенти, но обстановката, особено в София е много натоварена и традиционно през зимните месеци се стига и до паника...

Заболяването в момената варира много - болни са и най-малките деца, и най-възрастните. Но заради контакта на тези групи с хората в активна възраст, в крайна сметка боледуват и те - работещите и във възраста 40 - 45 години. Защото заболяването се препредава.

 

Не можем все още да си обясним защо по-често в дясната част на белия дроб се появява тази пневмония като усложение. Но е сигурно, че пациентите, които по-често достигат до усложнения след вирусна инфекция, това са с придружаващи заболявания, като сърдечно-съдовите, с ритъмно-проводна нарушения ,но най-застрашени от грипната вълна са пациентите с ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест на сърцето), с астма и с белодробни заболявания, с дихателна недостатъчност.

 

Тези пациенти, които са си поставили ваксина - противогрипа, против Covid-19, децата с пълен цикъл на Имунизационен календар, боледуват по-леко, заяви още д-р Йордан Христов от УМБАЛ "Лозенец".

 

Според д-р Христов огромна е разликата как протичат заболяванията при ваксинирани и при неваксинирани пациенти. При неваксинирани те протичат доста агресивно, развиват се много тежки симптоми, при децата може с гърчове, а при възрастните с пневмонии, и пациентите много по-тежко го преживяват. А НЗОК е осигурила безплатни ваксини за най-възрастните хора срещу грип, а за малките деца безплатни ваксини от Имунизационния календар.

 

При нас идват ваксинирани възрастни хора срещу грип и при тях протича само с хрема, оплаквания на горните дихателни пътища и болки в гърлото.

 

Д-р Христов коментира и темата за липсващите лекарства. По думите му причината за това е, че много от родителите, които са свикнали с тези медикаменти за дихателните пътища при децата,

през зимата се презапасяват

"Всяка зима и при всеки бум на пандемия изчезват лекарства. Едната прична е в презапасяването, другата - липса на достатъчно складови наличности, или експорта на тези лекарства към други страни. Но аптечната мрежа е много голяма и ако нещо изчезне, то ще е за кратък период", каза д-р Христов.

По отношение на антибиотиците и дали има недостиг в аптечната мрежа, той посочи, че винаги има заместители на даден вид антибиотик, много от тях са и широкоспектърни и би могло да се замени едно лекарство с друго, което има същите характеристики. Проблемът е, че се лекуват вирусни инфекции с антибиотици, което е погрешно и не трябва да се прави.

"Проблем с антибитоците не съм наблюдавал. Може в някоя малка аптека да липсва даден антибиотик, но винаги има възможност да се замени с друг, но със същата активна съставка, това фармацевтите го знаят", поясни общопрактикуващият лекар.

"По въпроса за осигуряването на легла за хоспитализация на децата с респираторни заболявания, винаги може да се преструктурират легла и да се намери изход. От друга страна, във връзка с големия наплив от болни - има случаи, в които детето късно се води в болница, лекува се вкъщи, по телефона, изчаква се, а то се влошава. Има я и другата ситуация - детето е само със сополи, но родителите искат да го хоспитализират. А то има разработена здравна политика в този аспект - първо се насочваш за преглед при общопрактикуващия лекар на детето, или към МЦ, ако е в неработен ден или през нощта, тогава специалист преценява дали това дете е да болница. В повечето случаи родителите водят директно в болница децата, или в спешната помощ, тоест не се прави триаж и става натрупване на хора.. .А съставът на лекарските екипи не е безкраен...

 

Това, което бих посъветвал родителите, когато детето е болно, да останат спокойни. Защото и аз, и колегите ми наблюдаваме, че родителите идват все по-често паникьосани и изнервени, независимо какво е заболяването, искат всичко да се случи на момента. Което е разбираемо за един родител, но медицината не е устроена така. Има базисни неща, които трябва да се спазват - диагностика, изследване и т.н.

 

От началото на следваща седмица в УМБАЛ "Лозенец" ще бъдат налични и постковидпакети, от които ще могат да се възползват пациенти, прекарали коронавирусната инфекция и грип. Причината е, че се оказва, че много от усложненията на Covid-19 се оказват дългосрочни. Затова пациените е добре да се проследят месеци след прекараното заболяване, защото то може да е довело до влошаване на техни предществащи основни заболявания - сърдечносъдови, на дихателната система или ендокринни.

Най-честото усложение след Covid- 19 са аритмиите

или т.нар. предсърдно мъждене. Следват хипертония, дихателна недостатъчност, задух, астматични пристъпи, неврологични и мозъчно-съдови инциденти и тромбооборазуването.

 

Защото най-лошото нещо на едно вирусно заболяване е инвалидизацията, до която може да доведе. И това искаме да избегнем и сме си го поставили като цел в Медицински център "Лозенец" - профилактиката на нашите пациенти, както и качественото проследаване на изписаните от болница "Лозенец" пациенти.

 

Пакетите са разработени след задълбочен консилиум от мултидисциплинарен екип от болница "Лозенец". В тях има разширени кръвни биохимични изследвания, образни изследвания на сърдечносъдовата и белодробната система.

 

Д-р Христов очаква, ако няма изненади, грипната вълна да приключи в края на февруари и началото на март.

 

Д-р Йордан Христов е специалист кардиолог в София с над 8 години опит с интереси в областта на лечението на хипертония, ритъмно-проводни нарушения и др. Извършва ехокардиография (ЕхоКГ), холтер мониториране, ЕКГ холтер. Ехографска диагностика на заболявания на периферните съдове.

Коментари