Публикация

МЗ: Общопрактикуващите лекари имат избор

С готвените промени в Наредба 40 на Министерството на здравеопазването общопрактикуващите лекари получават допълнително финансиране и право на избор за това дали да осъществяват дежурства в празнични дни и след края на работното си време.


Това съобщи здравното ведомство.

През следващата година общопрактикуващите лекари ще имат възможност да организират групови практики и да поемат тези дежурства, или да сключат договори за осъществяването им с групови практики на специалисти, медицински центрове или ДКЦ. Срещу това те за първи път ще получават и целево финансиране от здравната каса. За тази цел са заделени 9 млн. лв. в бюджета на НЗОК, които ще се разпределят за осигуряване на непрекъсната медицинска помощ в извънболничната сфера.

Министерството изтъква, че по този начин всички здравноосигурени пациенти ще имат възможност да получат медицинска помощ по всяко време на денонощието. В същото време спешните портали на болниците ще бъдат разтоварени от пациенти, които сега поради липса на други възможности отиват там, без да имат нужда.

Коментари