Публикация

Проф. д-р Георги Попов с 10 съвета как да се предпазим от грип

Проф. д-р Георги Попов с 10 съвета как да се предпазим от грип

В сезона на увеличаване заболеваемостта от грип специалистите препоръчват да спазваме някои прости правила, за да се предпазим. Началникът на Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Софиямед“ проф. д-р Георги Попов, д.м.н, дава

10 съвета за предпазване от грип:

  1. Мийте ръцете си често със сапун и вода или с препарат за ръце на алкохолна основа, особено след кашляне или кихане и преди хранене.
  2. Покривайте устата и носа си с кърпичка, когато кашляте или кихате. Ако нямате кърпичка, използвайте горната част на ръкава си.
  3. Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си с неизмити ръце.
  4. Избягвайте близък контакт с болни хора, особено такива с температура, хрема и кашлица.
  5. Осигурете си добър сън, управлявайте стреса си, усмихвайте се и поддържайте позитивно настроение. Това повишава имунната защита на организма.
  6. Хранете се здравословно и балансирано с ястия, които укрепват вашата имунна система. Пийте много и разнообразни течности.
  7. Правете физически упражнения, които укрепват имунитета ви и ускоряват възстановяването след болест.
  8. Почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани повърхности, особено когато някой около вас е болен.
  9. Останете вкъщи, когато сте болни, до нормализиране на температурата за 24 часа без да използвате лекарство за понижаване на температурата.
  10. Грипът е единственото предотвратимо респираторно вирусно заболяване чрез ваксинация. Желателно е да се ваксинирате в началото на грипния сезон в началото на есента, но това може да се направи по всяко време през грипния сезон.

Коментари