Публикация

Десетки се включиха в акция по кръводаряване в столична болница

Десетки се включиха в акция по кръводаряване в столична болница

Десетки се включиха в акция по кръводаряване в полза на пациентите от единствената у нас специализирана болница за лечение на хематологични заболявания в София. Независимо дали става дума за доброкачествена или злокачествена болест, нуждата от кръв и кръвни продукти е ежедневна, обясниха от екипа на лечебното заведение.

"Уви, кръводарителите ставаме все по-малко. И затова използваме всеки един случай да популяризираме тази добродетелност, която вършим, защото това е част от нашата социална отговорност, като личности в обществото."

Срещаме Никола Маджаров пред залата за кръводаряване в специализираната болница, малко след началото на акцията. Дошъл е със свои колеги и познати. Дарява кръв поне веднъж годишно и смята, че това е съзнателен акт, който не бива да се върши срещу заплащане.

 

А пациентите в тази болница имат

постоянна нужда от различни видове кръвни съставки

разказа д-р Йонка Лазарова, ръководител на лабораторията по трансфузионна хематология в лечебното заведение.

"Всичко това дава шанс на тези пациенти с хематологични заболявания да имат благоприятен изход от лечението."

Кръводаряването трябва да бъде доброволно и безвъзмездно, споделя д-р Калина Игнатова, заместник-директор по лечебната дейност в болницата. По думите ѝ около празници и повече почивни дни нуждата от кръводарители се увеличава.

"Всеки здрав човек между 18 и 65 години може да бъде кръводарител, като преди даряването на кръв се прави медицински преглед, не трябва да се приемат медикаменти повече от 48 часа преди даряването."

Лекарите препоръчват преди даряване човек да е закусил и пил течности, а предишната вечер може да е консумирал и чаша червено вино.

Коментари