Публикация

Грипът настъпва - кои области са на прага на епидемия

Грипът настъпва - кои области са на прага на епидемия

Още днес ще вземем решение за обявяване на епидемична обстановка в Пловдив. Там засега учениците ще продължат да учат, защото процентът на отсъстващите не е много висок. Но вероятно ще се вземе решение и за прекъсване на учебния процес. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред медиите във връзка с актуалната епидемична обстановка в страната.

 

Почти са достигнали епидемични стойности във Варна, Ямбол, София област и Добрич. Много е вероятно те да са следващите до края на седмицата, но всички решения ги вземат щабовете на база на ситуацията, посочи Кунчев.

 

Няма възрастова група, в която да няма случаи на грип, няма такива, за които да кажем, че са предпазени, но ние следим тези, за които би било най-голям риск. Освен децата в ученическа и в градинска възраст, следим и хората над 65 години, които са с по-висока заболеваемост и с по-голям процент на усложнения, уточни той, цитиран от Dariknews.

 

Водещ е щамът H1N1 "Виктория", който заема 59% от всички случаи. Симптомите на грипа имат класическа картина - бързо развитие, стига се до бронхити и пневмонии. Другата седмица вероятно почти половината области в България вече ще бъдат в епидемия, но ще започнат една по една както област Бургас да излизат от тази ситуация.

 

Припомняме, че в 6 области вече е обявена грипната епидемия. Това са Ловеч, Габрово, Пазарджик, Стара Загора, Шумен и Бургас.

Коментари