Публикация

По 360 млн. лева губи годишно здравеопазването от неосигурени пациенти

По 360 млн. лева губи годишно здравеопазването от неосигурени пациенти

Здравната система ежегодно губи по 360 милиона лева заради близо 1 млн. здравнонеосигурени граждани. Това каза доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ, цитиран от DarikNews,  по време на кръгла маса, на която се обсъждат проблемите, предизвикателствата и възможните решения в първичната извънболнична медицинска помощ. 

 

По думите му през последните десет години броят на неосигурените не се променя.

"Трябва да се намери начин да се увеличат общо средствата за здравеопазване", добави доц. Киров и припомни, че има голяма група от лица, за които държавата не плаща пълния размер на здравната вноска.

От 2012 год. не се е променяла таксата за посещение при личния лекар, която е 2.90 лв., но за децата тя не се заплаща, а немалко хора са освободени от нея или плащат по един лев, припомни лекарят.

 

Доклад на „Евростат“ показва, че

средствата за извънболнична помощ в България са пет пъти по-малко

в сравнение с финансовия ресурс в другите европейски държави, каза още доц. Киров. По думите му немалко от общопрактикуващите лекари нямат медицинска сестра или сътрудник заради липса на финансова възможност.

 

Сред лекарите в страната не повече от 13-14 процента са до 50-годишна възраст, каза д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Най-много работещи общопрактикуващи лекари има в областите София, Пловдив и Варна, а най-малко – в Разград, Търговище, Смолян и Кърджали.

"Съвсем скоро системата вероятно няма да може да се самоиздържа", каза още д-р Маджаров и посочи, че предстои криза с невиждани в близкото минало размери, изразяваща се в силно ограничен достъп до медицинска помощ.

Той посочи, че в страната работят 3990 общопрактикуващи лекари.

Коментари