Публикация

Проф. Христова: Има три случая на коинфекция на грип и COVID при деца

Проф. Христова: Има три случая на коинфекция на грип и COVID при деца

Вероятно в края на януари ще бъде пикът на грипа. Не следва да е цялата страна, защото някои области излизат, а други влизат в епидемичната ситуация. То е нещо като вълна, а не обхващане на цялата територия, затова има смисъл грипните епидемии да са по места. Нормално е да има едновременни инфекции на грип и COVID, случаите са три и те са при деца от Русе, Пазарджик и София. Те са с по-тежко протичане - пневмония. Тези случаи ще се увеличават. Това каза за "Твоят ден" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

 

По думите ѝ

грипът доминира над другите инфекциозни заболявания.

"В световен мащаб се смята, че маските са спасили толкова много животи, колкото никое друго предпазно средство. Още преди изявата на симптомите, ние сме заразни. На закрито с повече хора, нека носим маски. Грипната ваксина е метод за превенция номер 1. При първи симптоми, нека останем вкъщи. COVID ще се увеличава при всички случаи - от една страна подвариантът XBB1.5, а от друга страна огромните маси хора, идващи от Китай. Данните за грип показват бързо нарастване, с 50% в някои области, като в първата седмица е 120 на 10 000, втората - 180 на 10 000", заяви тя.

Д-р Христиана Бацелова споделя, че грипът се характеризира с рязко и ясно начало, пациентът може да каже кога се е разболял. 

"Започва с висока температура, отпадналост, силно главоболие и болки в мускулите. Човек изведнъж има нужда да легне. В него има и период след преболедуване, когато пациент не се чувства добре. Другите инфекциозни заболявания започват по-плавно. Важен е приема на препарат инхибитор на невраминидазата, той бързо спира размножаването на вируса, приема се до 72-рия час. Това е медикамент, използван за лечение на грип", обясни тя.

Коментари