Публикация

Липса на лекарства в аптечната мрежа – какво обеща МЗ и каква е реалната картина?

Липса на лекарства в аптечната мрежа – какво обеща МЗ и каква е реалната картина?

През тази седмица се очакваха нови доставки на липсващи антибиотици и антивирусни. Аптеките твърдят, че не могат да предоставят изписаните от лекарите лекарствени препарати, посочва в интервю за БНР магистър-фармацевт Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

"От лятото е възможно, да се провери дали действително складът няма определен лекарствен препарат, или просто не желае да го достави на аптеката. Това нормативно е позволено, но няма техническа реализация“, казва той.

И допълва, че

насрочената за вчера среща е била отменена

с недалновиден мотив. Срещата е отложена до избирането на нов управител на НЗОК, което няма нищо общо с достъпа на аптеките до тази система за отказите на складовете на едро.

"В момента има свръхпотребление. Лекарите определят, ние не се месим дали лекарят ще предпише антибиотик или противовирусен препарат. Въпросът е, че в момента има много болни хора и има опашки пред лекарските кабинети. Нарушени са веригите на доставки, логистика. Някои от фирмите не могат да произведат нужните количества лекарствени продукти“, посочва Димитър Маринов.

Маринов припомня, че благодарение на Covid-19 изолацията на практика грип нямаше. Вероятно фирмите производителки са планирали на база на миналогодишния разход и де факто сега няма да има съответните производство и доставки.

"България има една система, която следи наличностите на лекарствените продукти, които са включени само и единствено в позитивния списък. В момента нормативната уредба е такава. И когато средномесечните наличности паднат под 65% през последните шест месеца, съответният лекарствен продукт попада в забранителния списък“, посочва експертът.

Необходимо е да бъдат наблюдавани и лекарствените препарати, които се изписват по лекарско предписание, но не попадат в позитивния лекарствен списък, но са единствени на пазара. За да се разреши проблемът с липсващите лекарства, е необходимо

разрешаването на генеричната замяна

В България продължава да липса контрол по отношения на предписването и отпускането на лекарствени продукти. От съсловната организация декларират, че са готови на конструктивен диалог и са готови да чуят другата гледна точка.

Коментари