Публикация

Инициатива срещу тютюнопушенето

Гражданска инициатива „Без дим” раздава балони в най-големия столичен мол.


Гражданската инициатива „Без дим” напомня, че на 19 декември в сила влизат новите разпоредби, които трябва чувствително да ограничат местата, на които може да се пуши свободно.

„Наредбата ща въведе нови правила, които, макар и да не са идеални за непушачите, значително ще доближат страната ни до практиката на останалите европейски държави, които могат да служат за пример в борбата с тютюневия дим. Надяваме се, че след Коледните и Новогодишните празници ще имаме една България с много по-малко цигарен дим”, отбелязват от коалицията.

До 19 декември (един месец след обнародването на Наредба 56 на Министерския съвет в „Държавен вестник”) всички заведения и обществени сгради в страната трябва да са приведени в съответствие с наредбата на правителството, която урежда прилагането на закона и наказанията за неговото неспазване.

За да отбележат датата и за пореден път да фокусират погледа на обществото към този немаловажен проблем, на 19 декември от 12:00 часа членове на гражданската инициатива ще раздават балони „Без дим. Само въздух” в The Mall на бул. „Цариградско шосе” в София.

 „На събитието са поканени както граждани, симпатизиращи на каузата, така и медиите, без които нашият глас нямаше да се чуе. Изпратили сме писмо до Министерството на здравеопазването и Комисията по здравеопазване в НС. Надяваме се те също да ни подкрепят и да дойдат на организираното от нас събитие”, каза Мариана Тодорова от сдружение „Без дим”. 

„През последната седмица по етапно влизаме в контакт с ръководствата на всички молове и големи вериги заведения и ще обсъдим с тях намеренията им за привеждане на управляваните от тях обекти в съответствие с изискванията на наредбата. Твърдо вярваме, че именно водещи обекти като моловете могат да дадат положителния пример на собствениците на всички по-малки бизнеси и да им покажат, че ограничаването на пушенето може да им донесе много повече позитиви, отколкото вреди”, обясни Стефан Янков от гражданската инициатива.

Той горещо благодари на всички собственици на заведения, които не чакат крайния срок, а вече са привели своите заведения в съответствие с изискванията на закона – като най-смелите от тях го направиха дори преди наредбата да бъде обнародвана.

Много скоро на сайта http://bezdim.org ще се появи списък със заведенията, в които не се пуши или имат изцяло отделени помещения за пушене – така, както се изисква от закона.

„Освен това заедно с партньорите ни в лицето на над 35 неправителствени организации сме подготвили видео клип, който се надяваме, че националните ефирни телевизии ще излъчват в подходящо време след празниците”, допълни Павел Антонов от „Без дим”.

Коментари