Публикация

Анализ на кичур коса насочва към диагноза аутизъм

Анализ на кичур коса насочва към диагноза аутизъм

Нова биотехнологична компания LinusBio създаде уникален тест, който позволява да се установи с над 90% точност дали едно дете ще развие аутизъм. Изследването може да бъде направено много преди да се проявят симптомите. За целта е нужен само кичур коса.

 

Резултатите от изследването на диагностичния тест за аутизъм са публикувани в списание Clinical Medicine. Маниш Арора, съосновател и главен изпълнителен директор на LinusBio, предупреждава, че лекарите не бива да вземат решение дали детето има аутизъм единствено въз основа на теста. Той предоставя важна част от информацията, но не и цялата информация.

 

Тестът ще играе ролята на диагностична помощ. Целта е да помага на лекарите при идентифицирането на аутизма, но не трябва да се разчита само на него.

„Технологията е невероятно нова. Използването на коса и изследванията, които правят с коса, са иновативни“, каза д-р Андреа Бакарели, професор по екологични здравни науки в Колумбийския университет.

В човешката коса може да се проследи във времето назад как и доколко организмът на дадения човек е бил в контакт с метали и други вещества. Тези данни се анализират с помощта на алгоритъм за търсене на модели на определени метали, които са свързани с аутизма. Тестът включва пускане на лазер върху косъм, който го превръща в плазма за анализ. Материалът, получен от половин инч коса, дава данни за един месец назад.

 

Новият тест може да открие металния метаболизъм дори във времеви отрязъци от 4-6 часа. То е като да имате охранителна камера, където можете да се върнете и да разгледате четири снимки на ден, казва д-р Бакарели. 

 

В проучването изследователите проверяват на практика технологията си, като използват проби от коса на 486 деца от три страни: Япония, Швеция и САЩ. След това те анализираха 97 проби от коса, в които алгоритъмът правилно идентифицира случаи на разстройство от аутистичния спектър с 96% точност. Освен това тестът идентифицира отрицателни случаи точно в около 75% от случаите.

„Проблемът с аутизма е, че се диагностицира средно на 4-годишна възраст. По това време вече развитието на мозъка е доста напреднало“, коментира Арора. Тестът ще даде възможност за ранна намеса.

Към момента не съществува биологичен тест за разстройство от аутистичния спектър. Децата често се диагностицират, едва след като родителите забележат необичайно поведение:

  • избягване на зрителен контакт,
  • забавяне в езиковото развитие;
  • непосочване.

Американската агенция по храните и лекарствата даде на теста на LinusBio статут на „пробив“. Етикетът има за цел да ускори регулаторното одобрение за новата технология, ако на пазара няма налични алтернативи. Все пак компанията ще трябва да мине през необходимите изисквания за доказване на ефективността, преди да получи права за достъп до пазара в САЩ.

 

Научният текст може да се види тук: https://www.mdpi.com/2077-0383/11/23/7154

Коментари