Публикация

Проф. Радостина Александрова: Всички медицински продукти подлежат на постмаркетингов контрол, включително ваксините срещу Covid-19

Проф. Радостина Александрова: Всички медицински продукти подлежат на постмаркетингов контрол, включително ваксините срещу Covid-19

От няколко дни в България има ваксини срещу ковид за кърмачета над 6 -месечна възраст. Тя се подходящи за деца до 4-годишна възраст.

 

Повече от 120 държави по света прилагат ваксини срещу ковид при малки деца, обясни в ефира на БНР проф. Радостина Александрова, която е доктор по вирусология и професор по морфология. Тя е специализирала в Словакия, Дания и Унгария. Има над 150 публикации в български и международни списания и сборници.

„В 90% от случаите става въпрос за РНК ваксина. Най-популярна е тази на Пфайзер. От няколко дни е достъпна и в България“

Проф. Александрова посочи и каква е ефективността й.

„Ваксината в групата от 6 месеца до две години показва 76% предотвратяване на ковид. От две до 4 години - 72%“.

Децата са много уязвими през първата година от живота си, посочи още тя.

„Не може да предвидим как едно дете би преминало през тази инфекция. В повечето случаи протичат по-леко. В по-голям риск са децата със съпътстващи заболявания“.

Едно от големите притеснения на хората, свързано с РНК ваксините

е това, че има данни за повишаването на риска от миокардит, особено при млади хора между 12 и 39 години, предимно мъже, обясни проф. Александрова.

„Доказано е, че при децата от 5 до 11 години са потвърдени 20 случая на миокардит при поставени над 18 милиона дози ваксини. От 12 до 15 години са 70 случая на 1 милион. От 16 до 17 години има 105 случая на 1 милион дози“.

Миокардитът в детска възраст е много рядко събитие, посочи тя.

„При децата, които не са били ваксинирани и са се разболели от ковид, рискът от миокардит нараства повече от 30 пъти“.

Хората за първи път видяха как науката се бори с реален проблем в реално време, заяви проф. Александрова.

 

Вирусите имат интересно отношение помежду си и биха могли да си помагат, каза тя.

„Всеки от тях има своя стратегия, с която да потисне имунния отговор на т.нар. гостоприемник. Два заедно биха били по-успешни. Но в същото време те си пречат, защото се конкурират. Имат почти едни и същи мишени.  Не бива обаче да изпадаме в паника. Съвместни инфекции е имало и досега. Ваксината срещу SARS-CoV-2 няма отношение към грипа и обратнато. Ваксините създават имунитет само срещу конкретния вирус“.

Всеки медицински продукт подлежи на т.нар. постмаркетингов контрол, посочи още проф. Александрова.

„Лекари и пациентски организации подават информация за нови и необичайни събития, свързани с него. Данни за актуализираната ваксина на“ Пфайзер“ за Омикрон и оригиналния вариант на Covid-19 се събират по няколко линии. От компанията имат интерес да съществува обратна връзка. Има много системи, в които се подават сигнали и само една от тях е засякла риск от инфаркт при тази ваксина за хората над 65 -годишна възраст. В  тази група по принцип има повече такива случаи. Предстои да бъде изяснено дали има повишен риск. Това, че е подаден сигнал не означава, че това е реално съществуваща връзка. Центърът за контрол на заболяванията смята ,че трябва да има откритост“.

Коментари