Публикация

Актуализират фармако-терапевтичното ръководство по очни болести

Актуализират фармако-терапевтичното ръководство по очни болести

Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за допълнение на НАРЕДБА № 5 от 19 септември 2019 г. за приемане на фармако-терапевтично ръководство по очни болести (обн. в ДВ, бр. 80 от 2019 г., доп. ДВ, бр. 101 от 27.11.2020 г.)


Проектът е изготвен на основание чл. 259, ал. 1, т. 4 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.


Причините за разработване на този нормативен акт са свързани с допълване на терапията за лечение на болести на ретината и стъкловидното тяло, в частност макулна дегенерация, свързана с възрастта, и макулен едем.

Цели

С проекта се цели да се създаде правна регламентация на терапевтичния подход при лечение на очните болести, както и на критериите за оценка на ефективността на прилаганата терапия. В резултат на прилагането на изискванията на настоящия нормативен акт ще се постигне също така осигуряване на висококвалифицирана ранна оценка, адекватна специфична лекарствена терапия и проследяване на болните със заболявания, включени в обхвата на лечение по медицинската специалност „Очни болести“, се посочва към мотивите на МЗ.

Очакваният резултат от прилагането на проекта

е въвеждането на единен терапевтичен подход при предписването и прилагането на лекарствените продукти, което да гарантира оптимален ефект при лечението на пациентите с очни заболявания. Спазването на алгоритмите за лечение е гаранция за висок терапевтичен отговор при широкия кръг от пациенти. Резултатите от прилагането на фармако-терапевтичното ръководство са свързани с постигане на най-важната цел – осигуряване на пациентите високо качество на лечение чрез прилагане на единни и обосновани принципи, правила и критерии за предписването и прилагането на лекарствени продукти в обхвата на медицинската специалност „Очни болести“ и единни качествени и количествени показатели за ефективността на прилаганата терапия и допълване на терапията за лечение на макулна дегенерация, свързана с възрастта, и на макулен едем, с включването на лекарствения продукт с INN Faricimab.

Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз

Проектът не е свързан с въвеждане на изисквания на европейското законодателство, поради което не е необходимо изготвяне на анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

Обществената консултация продължава до 17 февруари 2023 г.

Адрес за изпращане на становища и предложения: antonia.toncheva@ncpr.bg

 

С проекта и мотивите към него можете да се запознаете в прикачените файлове.

 

Прикачени файлове

Проект.pdf
Мотиви.pdf

Коментари

Може ли да ми препоръчате специалист по очни болести и къде точно в София се намира тази клиника в клиниката може ли да се правят операция или само прегледи 

👏