Публикация

Д-р Брънзалов: Потребителската такса при джипито трябва да е 7.80 лв.

Д-р Брънзалов: Потребителската такса при джипито трябва да е 7.80 лв.

Потребителската такса при личните лекари трябва да е 1% от минималната работна заплата. Това заяви в "Денят започва" д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Според него това е един от начините да се мотивират младите лекари да запишат специалността Обща медицина.  По думите му е въпрос на време големите населени места, включително столицата, да се окажат в силен дефицит по отношение на общопрактикуващите лекари.

"Липсата на лекари е проблем, който е многостранен, трябва да се атакува от всички страни. Основното решение е политическо", допълни д-р Николай Брънзалов.

Той напомни, че

размерът на потребителската такса за преглед не е променян от 2012 г.

Тогава тя беше фиксирана на 2.90 лв.

„Тогава минималната работна заплата беше 290 лв., а сега  е 780 лв.“, каза лекарят.

Според него е разумно потребителската такса в момента да бъде 1% от минималната работна заплата или 7.80 лв. Той добави, че тя има две основни функции. Първо да спре свръхпотреблението на здравни услуги и второ – да се дофинансират лечените заведения.

Коментари

Кой и защо системно унищожава общата практика? Никъде в този свят няма подобен безпрекословен достъп до лекар,специалист и т.н.Потребителската такса в Швейцария е 120 Франка.В момента Френските Джипита стачкуват за потребителска такса 50 Евро!?! ДОКОГА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ ЩЕ СА ЗАЛОЖЕНИ НА ДУЗПАТА ОТ КАЛПАВИ УПРАВЛЯВАЩИ.??

Избори идват!!!Коя партия ще си сложи главата в торбата и ще рискува загуба на електорат с тези жалки 4,90лв отгоре??? Комунисти ли, демократи ли, или някой друг?-Защото всички партии могат да се определят в тези две категории. В крайна сметка са едни и същи.

Потребителската такса,винаги се е отнасяла за ВСИЧКИ лечебни заведения!Никъде не съм споменавал,че тя трябва да бъде променена само за ОПЛ.

Лично мнение. Мисля че няма да стане и всички знаят защо...

Много добра идея,макар и малко закъсняла....

Правилно!И трябва да е за всички!)

Да

Задължително
До кога ние лекарите ще сме "социална помощ"?

И не само при общопрактикуващия. При специалистите, включително детските - също!

Много добре!.Анамнеза,преглед,изследвания,консултация,болн.лист,рецепта,лекция за здравето му, мислиш го и в къщи и 2.90лв.Подигравка!Както казваше една колежка-след като държавата е оценил здравето на пациента на цената на една Маруля, какъв стимул да имаме ние да отговарям за живота му. И защо Здравната каса заплаща само проф.прегледи и диспансерни прегледи, другите не боледуват ли? И чухме, че шоково щяло да бъде сумата от 1 процент от мин.раб.заплата за пациента, да бъде увел.с 1 лев. Ами тогава когато и мойто поколение лекари се пенсионира, лейувайте си ги вие. 

Напълно основателно и да бъде за всички

Съвсем  уместно!

Поздравления,д-р Брънзалов!Подкрепям Вашето предложение за нова и по-справедлива потребителска такса!С поздрав;Доктор Людмила Костова-Враца-20.01.23г.