Публикация

Нови препоръки за употребата на лекарства за хронични възпалителни заболявания

Нови препоръки за употребата на лекарства за хронични възпалителни заболявания

Комитетът по лекарствата за хуманна медицина ( CHMP ) на EMA одобри мерките, препоръчани от Комитета по лекарствена безопасност ( PRAC ), за да се сведе до минимум рискът от сериозни странични ефекти с инхибиторите на Janus kinase (JAK), използвани за лечение на няколко хронични възпалителни заболявания. Тези нежелани реакции включват сърдечно-съдови заболявания, кръвни съсиреци, рак и сериозни инфекции.

 

Тези лекарства трябва да се използват при следните пациенти, само ако няма друга алтернатива за лечение:

  • пациенти на възраст 65 или повече години,
  • повишен риск от големи сърдечно-съдови проблеми (като инфаркт или инсулт),
  • пушачи;
  • повишен риск от рак.

JAK инхибиторите трябва да се използват с повишено внимание при пациенти с рискови фактори за кръвни съсиреци в белите дробове и в дълбоките вени (венозна тромбоемболия - ВТЕ), различни от изброените по-горе. Освен това дозите трябва да бъдат намалени при групи пациенти, които са изложени на риск от ВТЕ, рак или големи сърдечно-съдови проблеми, когато е възможно.

 

Препоръките следват преглед на наличните данни, включително крайните резултати от клинично изпитване 1  на JAK инхибитора Xeljanz (тофацитиниб) и предварителните констатации от наблюдателно проучване, включващо Olumiant. Прегледът включваше и съвети от експертна група от ревматолози, дерматолози, гастроентеролози и представители на пациентите.

 

Прегледът потвърди, че Xeljanz повишава риска от големи сърдечно-съдови проблеми, рак, ВТЕ, сериозни инфекции и смърт поради каквато и да е причина в сравнение с лекарствата, принадлежащи към класа инхибитори на TNF-алфа. EMA заключи, че тези констатации за безопасност се отнасят за всички одобрени употреби на JAK инхибитори при хронични възпалителни заболявания (ревматоиден артрит, псориатичен артрит, ювенилен идиопатичен артрит, аксиален спондилоартрит, улцерозен колит, атопичен дерматит и алопеция ареата).

 

Информацията за продукта за JAK инхибитори, използвани за лечение на хронични възпалителни заболявания, ще бъде актуализирана с новите препоръки и предупреждения. Освен това образователните материали за пациенти и здравни специалисти ще бъдат съответно преработени.

Информация за пациентите

Установено е, че инхибиторите на янус киназата (JAK), използвани за лечение на хронични възпалителни заболявания, повишават риска от сериозни сърдечно-съдови проблеми (като инфаркт или инсулт), рак, кръвни съсиреци в белите дробове и дълбоките вени, сериозни инфекции и смърт в сравнение с TNF алфа инхибитори.


Тези JAK инхибитори (Xeljanz, Cibinqo, Olumiant, Rinvoq и Jyseleca) се използват за лечение на едно или повече от следните хронични възпалителни заболявания: ревматоиден артрит, псориатичен артрит, ювенилен идиопатичен артрит, аксиален спондилоартрит, улцерозен колит, атопичен дерматит и алопеция ареата.


При наличие на определени рискови фактори лекарят може да намали дозата на JAK инхибитора или да смени лечението в зависимост от заболяването. Ако на който и да е етап от лечението усетите болка или стягане в гърдите (което може да се разпространи към ръцете, челюстта, врата и гърба), недостиг на въздух, студена пот, виене на свят, внезапно замаяност, слабост в ръцете и краката или неясна реч, незабавно потърсете лекарска помощ.


Преглеждайте кожата периодично и уведомете лекаря, ако забележите новообразувания по кожата.

Информация за здравните специалисти 

Преглед на EMA установи, че в сравнение с инхибиторите на TNF-алфа, инхибиторите на Janus kinase (JAK), използвани за лечение на хронични възпалителни заболявания (ревматоиден артрит, псориатичен артрит, ювенилен идиопатичен артрит, аксиален спондилоартрит, улцерозен колит, атопичен дерматит и алопеция ареата) са свързани с по-висок риск от големи нежелани сърдечно-съдови събития (MACE), венозен тромбоемболизъм (VTE), злокачествени заболявания, сериозни инфекции и смъртност от всякаква причина.


Прегледът включва крайните резултати от отворено клинично изпитване (проучване за ORAL Surveillance) 1  на JAK инхибитора Xeljanz (тофацитиниб) при пациенти с ревматоиден артрит и сърдечно-съдови рискови фактори, които установяват по-висок риск от тези събития при Xeljanz, отколкото при TNF- алфа инхибитори. 


Предварителните констатации от обсервационно проучване (B023), включващо друг JAK инхибитор, Olumiant (барицитиниб), също предполагат повишен риск от MACE и ВТЕ при пациенти с ревматоиден артрит, лекувани с Olumiant, в сравнение с тези, лекувани с TNF-алфа инхибитори.


EMA заключава, че идентифицираните рискове се отнасят за всички JAK инхибитори, одобрени за лечение на хронични възпалителни заболявания. Тези лекарства (Xeljanz, Cibinqo, Olumaint, Rinvoq и Jyseleca) трябва да се използват само при следните пациенти, ако няма налични подходящи алтернативи за лечение: тези на възраст 65 или повече години, тези, които са настоящи или минали дългогодишни пушачи, тези с анамнеза за атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване или други сърдечно-съдови рискови фактори, или такива с други рискови фактори за злокачествено заболяване. Препоръчва се предпазлива употреба и при пациенти с известни рискови фактори за ВТЕ, различни от изброените по-горе.


Ако са необходими JAK инхибитори при пациенти с тези рискови фактори, може да се препоръча по-ниска доза в зависимост от лекарството, показанието и специфичния рисков фактор. Здравните специалисти трябва да обсъдят с пациентите рисковете, свързани с JAK инхибиторите.


Препоръчва се здравните специалисти да извършват периодични прегледи на кожата на своите пациенти, за да проверят за рак на кожата, особено при пациенти с риск от рак на кожата.

 

Пълните препоръки за лечение ще бъдат включени в актуализираното резюме на характеристиките на продукта и образователния материал за съответните продукти.

Повече за лекарствата

Инхибиторите на Janus киназата, предмет на този преглед, са Cibinqo (аброцитиниб), Jyseleca (филготиниб), Olumiant (барицитиниб), Rinvoq (упадацитиниб) и Xeljanz (тофацитиниб). Тези лекарства се използват за лечение на няколко хронични възпалителни заболявания (ревматоиден артрит, псориатичен артрит, ювенилен идиопатичен артрит, аксиален спондилоартрит, улцерозен колит, атопичен дерматит и алопеция ареата). Активните вещества в тези лекарства действат като блокират действието на ензими, известни като Янус кинази. Тези ензими играят важна роля в процеса на възпаление, който възниква при тези нарушения. Като блокират действието на ензимите, лекарствата помагат за намаляване на възпалението и други симптоми на тези заболявания.

 

Някои JAK инхибитори (Jakavi и Inrebic) се използват за лечение на миелопролиферативни заболявания; прегледът не включва тези лекарства. Прегледът също така не обхваща използването на Olumiant при краткосрочно лечение на COVID-19, което е в процес на оценка от EMA.

 

Оригиналното съобщение на ЕМА може да видите тук >>> 

Коментари

Изключително полезна статия.