Публикация

Д-р Д. Младенов: Българинът дава пари за здраве, когато види професионализъм

Д-р Динко Младенов*, управител на Медицински център „Медикус Алфа” в Пловдив, пред Хелт медия.


Д-р Младенов, споделете като собственик и управител на „Медикус Алфа” каква е рецептата едно частно  здравно заведение да е печелившо и не само да оцелява, а и да се разраства. Как се отразява здравната криза при вас?
Вече 27 години работя с душа и сърце и все още изпитвам удоволствие да работя с пациенти, да поставям сложни диагнози, да решавам сложни казуси и да лекувам успешно, включително и много тежки случаи. Това изисквам от всички лекари, които работят и ще работят в „Медикус Алфа”. Развиваме се успешно благодарение на високото качество на здравната услуга, която предлагаме. Продължаваме да поддържаме нашето ноу-хау: денонощна и все по-интегрирана качествена здравна грижа за минимум време.

Двете звена - медико-денталният център и хирургичната болница, работят 24 часа в денонощието и предлагат възможно най-широка гама от медицински дейности. Не са много лечебните заведения, които да предоставят толкова широк диапазон здравни услуги. Медицинските специалисти тук работят на високо ниво, а кои са те, може да се види в нашия сайт www.medicusalpha.com.

Колкото до здравната криза - „Медикус Алфа” е като оазис за качествена медицина. Допреди 8 месеца работехме само на платен прием, сега вече и със здравната каса, като приходите по нея са не повече от 15-20% от общите. Смятам това съотношение да се запази.

Българинът лесно ли дава пари за здраве?
Когато един лекар работи на границите на своите възможности като професионалист и на 100 процента като човек, даже да няма очаквания успех в конкретен медицински случай, пациентът или неговите близки винаги ще оценят труда му. И обратно, когато лекарят работи бездушно и непрофесионално, естествено е да има съпротива от пациентите и техните близки. И не само: съпротива ще получи и от здравната каса, и от доброволните здравни фондове, и от застрахователните дружества, отвсякъде. След като, първо, не се работи професионално и, второ, няма човещина. Не знам кое е първо и второ, за мен са равностойни.

Споменахте доброволните здравни фондове. Работите ли с тях?
Да, доколкото ги има. Ще се изразя метафорично: според мен доброволните здравни фондове са един от пътищата към ефикасна здравна система, по който за съжаление не беше положен асфалт. Този път остана в дупки и свлачища. Развитието на доброволните фондове заедно с демонополизацията на НЗОК трябваше да се превърнат в скоростна магистрала към по-добро здравеопазване. Но за съжаление нашата здравна система в момента е като раздрънкан автобус, който се движи по опасни горски пътища и всеки момент може да полети в някоя пропаст. На този автобус единственото нещо, което работи добре, е клаксонът, който знаем каква работа върши. Жалко е, че не се намериха политическа воля и компетенции за адекватни реформи и развитие в здравеопазването.
Какво ще стане, ако се разбие монополът на касата?
Когато работят повече здравни каси, ще има по-добро предлагане на медицински дейности, по-добро остойностяване и по-добър контрол върху събирането на средствата и съответно върху тяхното изразходване. Ще се създаде истинска конкурентна среда. На практика частните и държавните заведения сега са неравноправни. В една частна болница парите, които се получават по клинични пътеки, са същите както и в държавната. Само че последната получава допълнително финансиране от бюджета, министерството или  други източници. При лицензирането и регистрацията има по-високи изисквания към частните, което е нормално за нови лечебни заведения, но с просто око може да се види, че много от държавните и общинските болници не отговарят на новите съвременни стандарти и хигиенни изисквания.

Когато се премахне монополът на касата, по пазарен принцип ще отпаднат голяма част от неефективните здравни заведения. Една болница, дали частна, държавна или общинска, е бизнес, който произвежда здравни услуги и ги продава. Сега НЗОК се оказва монополист в изкупуването на услугата, което е предпоставка за ниски цени и понижено качество. По определени щедро остойностени клинични пътеки преминават пациенти с епикризи и диагнози, нямащи нищо общо със здравния статус на болния. Целта е да се вземат пари от касата. Заради подобни фаворизирани пътеки се оказва, че българите имат много висока заболеваемост по съответните заболявания. Още при приемането ни в Европейския съюз казах пред медиите, че заради „фалшиви” пътеки (надписването на пътеки) и произтичащата от това изкривена здравна статистика България влиза в Европа като най-болната нация. Кой ще инвестира в толкова болна държава?

Преди много години предупредихте, че ще има дефицит на добри специалисти, което вече е факт. Защо стана така?
Трудът на медицинските специалисти е недостатъчно оценен, с произтичащите от това негативи върху цялата здравна система. По тази тема може да се говори много, но аз ще си позволя да призова всички колеги да работим професионално и почтено, а така също и достойно да отстояваме съсловните си права.

Настъпва времето на грипните епидемии. Преди години категорично се изказахте, че няма проблем с птичия грип, както и със свинския миналата зима.
Проблемът с птичия и свинския грип се оказа поредната комерсиална провокация на фармацевтичните компании към здравето на хората и техните джобове. А така също провокация и към самообладанието и професионализма на лекарите. Провокациите бяха инспирирани от фармацевтичните компании и, подети от медиите, се превърнаха в психоза. Някои фармацевтични фирми удариха джакпота. Дано да не се случи същото и тази зима.


____
*Д-р Динко Младенов е един от първите лекари в България с частна медицинска практика, основател е и на едно от първите частни лечебни заведения. През 1992 г. той стартира с кабинети на площ 105 кв.м, а през 2001 г. основа  Медицински център „Медикус Алфа”, разположен върху 980 кв.м в центъра на Пловдив. Впоследствие здравното заведение се разраства в Медико-дентален център и Хирургична болница върху обща площ от 1700 кв.м с 35 болнични легла. Филиал на клиниката има и в един от най-големите планински курорти - Пампорово.

„Медикус Алфа” се развива устойчиво с неизменни инвестиции в нови технологии, а годишно в клиниката се диагностицират и лекуват 22 000-23 000 пациенти. Към днешна дата Хирургичната болница разполага с отделение по висцерална хирургия и сектори по урология, ортопедия и травматология, лицево-челюстна хирургия, пластично-възстановителна хирургия, анестезиология и реанимация. „Медикус Алфа” работи само с платен прием до м. март тази година, когато сключва договор с НЗОК по 38 клинични пътеки.

Д-р Динко Младенов е член на Управителния съвет на Асоциацията на частните лечебни заведения.  

Коментари