Публикация

Базоцелуларен карцином – какво е нужно да знаем?

Кожата ни има имунологична памет и помни кога сме се излагали неразумно на вредните слънчеви лъчи.


Д-р Елмира Павлова, онкодерматолог, управител на Националния онкологичен медицински център, в интервю за Хелт медия.


Д-р Павлова, колко често срещан е базоцелуларният карцином в днешно време?
Най-често срещаният кожен рак е именно базоцелуларният карцином. Заболеваемостта от базо- и спиноцелуларни карциноми е 3733 новорегистрирани случая за 2007 година. Само за сравнение ще ви кажа, че при меланома малигнум – друг вид рак на кожата – тази бройка е 419. На база на тези данни ясно може да се заключи, че е най-честият рак на кожата е немеланомният рак на кожата и в частност - базоцелуларният карцином.

Кои фактори благоприятстват появата на този толкова разпространен вид кожен рак?
Обикновено причината за появата на немеланомния кожен рак е слънцегреенето, и то комулативната доза слънцегреене, т.е. това, което натрупваме като количество UVA и UVB лъчи. Кожата ни има имунологична памет и помни кога сме се излагали неразумно на вредните слънчеви лъчи. Тя трупа, трупа, трупа и по-късно, с напредването на възрастта, се появява и немеланомният рак на кожата. Това обикновено става над петдесетгодишна възраст. За съжаление обаче напоследък имаме и пациенти с рак на кожата на по двайсет и няколко години. Добрата новина е, че този вид кожен рак - базоцелуларният карцином, е напълно лечим.

По какво един човек може да познае, че има именно такъв карцином?
Базоцелуларният карцином се проявява като незарастващи ранички, червеникави петна, възелчета, в които се виждат капиляри. С напредването на процеса те могат да секретират или да кървят. Може обаче да бъде и само едно червено петно с грапава повърхност. Обикновено при базоцелуларния карцином няма прекарциноза, т.е. той директно се развива, докато при спиноцелуларния карцином има прекарцинози – той се развива върху фотоувредена кожа.

Има ли начин базоцелуларният карцином да бъде премахнат, без да се прибягва до операция?  
Съществува един нов метод за неоперативно лечение на базоцелуларни карциноми и това е използването на „Алдара” – крем, който съдържа активното вещество имиквимод. Много от пациентите предпочитат този метод на лечение, защото той не налага хирургична намеса, а само локална терапия. Този препарат уврежда туморните клетки и подлежащата здрава кожа избутва болния участък. Постигнатите резултати са отлични и ние сме щастливи, че можем да използваме и у нас този метод при лечението на базоцелуларни карциноми. 

Искам обаче да подчертая, че това е метод за лечение, който основно се използва при суперфициални, т.е. при повърхностни базоцелуларни карциноми. При мен идват пациенти, които, като прочетат за този медикамент, искат да го използват и при спиноцелуларен карцином. 
Аз лично съм използвала „Алдара” дори при локализация на лице, около очи, нос и бузи – нещо, което не всички колеги смеят да правят. Разбира се, в тези участъци се работи много внимателно, но се постига прекрасен ефект.

Какви други кожни заболявания могат да бъдат третирани успешно с този препарат?
Актиничните кератози - така наречените преканцерози, които не са безвредни – могат да бъдат лекувани с „Алдара”. Освен това добър ефект се постига и при терапията на вирусни брадавици. В момента има пациент с еритроплазия на Кейра, който е на лечение с този препарат. Това е едно кожно увреждане по половия член на мъжа, което е изключително неприятно и дискомфортно като субективно усещане.

Коментари