Публикация

Какво да очакваме от ваксините на бъдещето?

Какво да очакваме от ваксините на бъдещето?

Научните усилия в областта на ваксинопрофилактиката са интензивни, учени от различни страни разработват нови препарати. Има и доста слабо познати в България ваксини, които са одобрени за употреба, но не са в задължителния имунизационен календар. Тези препарати, както и много други, върху които все още се работи, бяха тема на уебинара “Ваксините, които не познаваме“. 

 

Той се проведе в Кредоуеб на 18 януари 2023 г. Записът е достъпен за всички медицински специалисти, които приемат поканата за поредицата „Училище за ваксини“. 

Гост лектори и акценти:

🔵 Д-р Kремена Пармакова, „Надзор на заразните болести“ в МЗ, се спря на  ваксини, които не се срещат в България (ваксина срещу денга, малария, японски енцефалит и др.), както и на етапите на клинични проучвания и регистрация на ваксини.

 

🔵 Проф. Радостина Александрова от БАН коментира по темите: 

  • Какво да очакваме в света на ваксините. Новости във ваксинопрофилактиката;
  • Ваксините, върху които се работи: клинични проучвания на ваксина срещу респираторно-синцитиалния вирус (RSV), новости при ваксините срещу COVID-19, универсалната ваксина срещу грип, както и терапевтични ваксини при ракови заболявания и др.
  • Ваксините на бъдещето: срещу HIV, нова ваксина срещу полиомиелит, ваксина срещу хепатит С, Лаймска болест и др.
  • Какво са “ядливите ваксини”?
  • Кои са предизвикателствата при създаването на ваксини при автоимунни заболявания?
  • Мит или реалност са ваксините срещу стареене и сенолитични агенти?

КЪМ УЕБИНАРА >>>

През 2023 г. предстоят още интересни теми, които ще бъдат излъчени в уебинар от поредицата "Училище за ваксини". Ще се радваме, ако напишете в коментари какви други теми са интересни и важни за вас, и бихте искали да бъдат обект на следващ уебинар.

 

Може да попълните кратката анкета тук!

Коментари