Публикация

Кои лекарства липсват в аптеките

Кои лекарства липсват в аптеките

Ситуацията с наличността на антибиотици в аптеките постепенно се нормализира. Голям брой от липсващите видове се намират в складовете на едро. Това съобщи Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки пред Българското национално радио.

Остава проблемът с липсата на няколко вида инсулин и други медикаменти за хората с диабет

Антибиотици за възрастни на различни фирми вече стигат до аптеките, разказа Николай Костов. При детските антибиотици също има раздвижване в количествата.

„Същата е тенденцията, макар и по-бавна, защото са по-ограничени по принцип като лекарствени форми. Някои от суспензиите Азитромицин дойдоха. Има вече избори. Има и цефалоспорин в по-голяма степен, така че може да се каже, че се нормализират нещата с антибиотиците постепенно“.

Запаси в аптеките има и от групите антибиотици, изписвани миналата зима за лечение на Covid-19

– като кларитромицини и клиндамицини. За диабетно болните остава трудно снабдяването с определени лекарства, чиято липса продължава.


„Четири или пет инсулина, които липсват, някои перорални антидиабетни лекарства и такива, които са парентерални, например като оземпика, който стана доста популярен. Това продължава да е проблем“, допълни Николай Костов.

Коментари