Публикация

Грипът у нас: Къде има най-висока заболеваемост

Грипът у нас: Къде има най-висока заболеваемост

Най-висока заболеваемост от грип има в Софийска област, в областите Габрово и Благоевград. Това каза на брифинг проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), цитирана от DarikNews. По думите ѝ за тази седмица не се очаква да бъде обявена грипна епидемия за София град, тъй като стойностите на заболеваемост от грип са под средните за страната. В София заболеваемостта се повишава с 30-40 на сто всяка седмица спрямо предишната, добави тя.

 

В момента

средната заболеваемост в страната е 197 на 10 хиляди души

население и над половината от областите са с над средната за страната. В област Габрово заболеваемостта от грип е 540 на 10 хиляди, посочи проф. Христова.

 

Въпреки обявената грипна епидемия в Габрово, нивото на заболеваемост се повишава, аналогична е ситуацията и в Софийска област. Влошава се ситуацията в област Благоевград, където все още не е обявена грипна епидемия. По думите ѝ тежко остава положението в областите Пазарджик, Пловдив, влошава се ситуацията и в област Враца.

 

В Източна България заболеваемостта от грип намалява, в Централна България бушува с пълна сила, като постепенно се засягат различни области в Западна България, коментира директорът на НЦЗПБ.

 

Възрастовите групи, за които има най-висок риск от зараза с грип, са 0-5 години и 5-15 години. Според проф. Христова пикът на разпространението на грип ще бъде в предстоящите една-две седмици, като след това ще започне да намалява броят на заболелите.

 

Заболеваемостта от COVID-19 е на най-ниските нива, които сме имали и продължава да спада, добави проф. Христова. В отговор на въпрос дали е възможно да се отмени карантината, проф. Христова припомни, че за целта са необходими законови промени, както и общо за света да отпадне терминът „пандемия от ковид“. По думите ѝ би могла да се обсъди възможността за намаляване на срока на карантината за болни и контактни на ковид пациенти.

 

Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип DarikNews.bg припомня, че временни противоепидемични мерки са въведени в следните области:

 

- В област Ямбол грипна епидемия е обявена в периода 25-31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 26-31 януари.

 

- Област Пловдив удължава обявената грипна епидемия до 31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 25-31 януари.

 

- Област Ловеч удължава грипната епидемия до 27 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари.

 

- Област Пазарджик удължава грипната епидемия до 31 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари.

 

- Област Габрово удължава грипната епидемия до 29 януари, като учебният процес е преустановен до 29 януари.

 

- Област Стара Загора удължава грипната епидемия до 31 януари. Учениците ще се обучават в електронна среда от 24 до 27 януари.

 

- На територията на София област е обявена грипна епидемия в периода 20-27 януари, като учебният процес е преустановен в периода от 23-27 януари.

 

- Област Добрич е в грипна епидемия до 25 януари, като учебният процес е преустановен до същата дата.

Коментари