Публикация

Д-р Гергана Николова: Обсъждаме между 5 и 8 лева потребителската такса

Д-р Гергана Николова: Обсъждаме между 5 и 8 лева потребителската такса

Обсъжда се потребителската такса за посещението при личните лекари да е между 5 и 8 лева. Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова по NOVA.

 

Общопрактикуващият лекар коментира темата за искането на по-високата такса при личните лекари.

„Децата д 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. А това не е никак малка група. Сега кабинетите са пълни с деца. Държавата, която е социалната държава, на която всички плащаме данъци, когато извършва социални функции, трябва да ги извършва за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България”, категорична е д-р Николова.

Искаме

или твърда цена или връщането на 1 процент от минималната работна заплата

Което е около 8 лева, посочи тя.

 

Тя изрази възмущение от факта, как след като всяка година в есенно-зимния сезон се говори за това, че грипът идва – никога не сме подготвени.

„В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни,  и има голяма ефективност”, подчерта тя.

По думите на д-р Николова ваксинационната програма срещу грип трябва да се разшири.

„Тя трябва да обхване задължително децата. Защото държавата е тази, която трябва да се замисли, че е много по-добре да профилактира, а не да лекува. Защото при всички случаи на държавата ще ѝ излезе много по-евтино. Ще се спести и болката, страданието, усложненията и болестта. Не е ли по-добре да профилактираш децата, а не да затваряш училища и детски градини?”,  попита тя.
 

Коментари

Като педиатър с над 1000 деца в практиката бих коментирала, че сме крайно ощетени. Едно дете идва от 1 до 3 пъти на преглед за едно заболяване, платен е само профилактичния преглед. 1хгодишно над 7 год. Лично не одобрявам наличието на касичка в лекарски кабинет. Би трябвало здравната каса да заплаща всеки преглед с различна сума според типа на прегледа

Няма какво да обсъждате! 1% от МРЗ и точка! Има закон, добър или лош, но е за всички!

Абсолютно съм съгласна !

И Вие ще ги обслужвате с удоволствие, нали Пом.фарм. Ниделина Петкова ?!

Има страни, в които пациентите не заплащат абсолютно никаква 

потребителска  такса и всичко  минава по  клинична пътека.
Много  пациенти не биха  били съгласни на  увеличение на таксата.
Някак си  увеличава се всичко, а  заплатите си стоят на една  и съща стойност.
Хората вече нямат пари и за хляб, та се предполага, че за консултация понеже  е безплатно направо ще идват в  аптеката.

Съвсем естествено е потребителската такса да е 1%от минималната работна заплата и да се плаща от всички пациенти .Така ще изпълнява реалната си функция,а ,,освободените “ пациенти да се компенсират от държавата .

Подкрепям напълно колежката.Всички ОПЛ трябва да сме единни за нова потребителна такса от всички  пациенти над 18г да е между5-8лв

Никъде в Европа няма такова нещо като потребителска такса! За Италия, Англия и Германия съм абсолютно сигурна, защото съм била.За другите предполагам....

Грешите ! Преди 10 год в Германия потребителската такса бе 10 Е и важеше 3 месеца, а в Чехия -  30 крони за посещение. Плащал съм ги .

ЗАМРЯЗАВАНЕТО НА ТАКСАТА НА 2,90 СТАНА ТОЧНО ПРИ ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА. ВСИЧКИИСКАХА ПОПУЛИЗЪМ НАЙ ВЕЧЕ ГЕРБ ,ДАЛИ АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА, КОЯТО НЕ РАБОТИ МЕДИЦИНА Е БИЛА ДВИЖЕЩА СИЛА ИЛИНЯКОЙ ИЗВЪНЗЕМЕН  ВСЕ ТАЯ'АЗ СЧИТАМ, ЧЕ  5ЛВ ТАКСА Е ДОБРЕ  АТИЯ  КОИТО ПЛАЩАТ ЕДИН ЛЕВ ДА СТАНЕ 2 ЛВ И МЗ ДА ПЛАЩА 2,90 ,НО ИЗА ДЕЦАТА И СТУДЕНТИТЕ ДА  ПЛАЩА 5 ЛВ,ТЕ ИБЕЗ ТОВА ИМА ДАНЪЦИ ПО ТЯХ 

Чудесно, че отново се присетихме ! Защо обаче всички, начело с БЛС срамежливо мълчахме, когато преди 10-тина години, за да се правят на добри , политиците промениха закона и заковаха цената на 2.90 , респ. 1.0 0 лв. Припомням, че основна движеща сила тогава бе Антония Първанова.

От всички пациенти без изключение да вземаме по 1 или 2 лева,а остатъка до 8 лв да го плаща държавата.

Наболял проблем особено в доболничната помощ! Също подкрепям връщането на 1% от минималната работна заплата. Ако бъде фиксирана сума, измислена по друг начин, отново няма да се промени следващите 10 години. Социалната политика би следвало да се поема от държавата, не от лекарите. Да се обмисли как ще се компенсира таксата при тези пациенти, които са освободени, защото в момента никой не я заплаща за тях.

Напълно подкрепям идеята за връщането на 1% от минималната работна заплата като такса при лекар или в  лаборатория.Разходите ни нарастнаха главоломно с увеличаването на тока, от там и на всички консумативи за лабораторна дейност, поддръжка на апаратурата, сервизно обслужване. Да не говорим,че електронното здравеопазване е само на книга - ние сме длъжни да имаме и на хартия всички направления, които сме регистрирали , което е свързано и с разход на хартия, тонери , принтери и т.н. Необходимо е НЗОК да промени изискването си за подпис на пациент върху хартиено направление и да приеме ел.подпис от таблет, както това беше в някои банки!!!