Публикация

Д-р Меджидиев иска български лекари да специализират в Турция

Д-р Меджидиев иска български лекари да специализират в Турция

Обмяната на опит, реализацията на двустранни проекти и инвестиции в сферата на здравеопазването и балнеологията, в контекста на двустранното сътрудничество между България и Турция, бяха сред темите, които министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев засегна в изказването си по време на Международния бизнес и инвестиционен форум, който се провежда в Истанбул (26-27 януари).

„В последните 20 години Турция постигна значителни успехи в развитието на здравната си система, като в момента заема едно от първите места по предоставяне на качествени здравни услуги в света. В тази връзка разчитам на двустранно сътрудничество по отношение на специализацията на младите лекари, обмяната на опит в областта на майчиното и детското здравеопазване и предстоящото изграждане на Национална детска болница в България“, посочи министър Меджидиев.

Един от фокусите на събитието тази година е и

балнеологията като грижа за здравето

и възможностите за двустранно сътрудничество между България и Турция в тази област. В рамките на форума представители на Министерството на здравеопазването взеха участие в кръгла маса на тема: „Възможности за сътрудничество между България и Турция в областта на здравеопазването и балнеологията“, като изнесоха презентации за дейността на „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД и на Балнеологичен център „Камена“.

 

Представителите на МЗ посочиха, че развитието и усъвършенстването на балнео и уелнес услугите са сред приоритетите на двустранното здравно сътрудничество между Р България и Р Турция. Подчертано беше, че балнеологията е неделима част от здравеопазването, доколкото превенцията, профилактиката и рехабилитацията имат ключова роля за подобряване на общественото здраве.

Коментари

Най-добрата специализация е философията на ИН и ЯН.