Публикация

Безплатен ултразвуков скрининг и проследяване на недоносени и рискови бебета в Токуда

Безплатен ултразвуков скрининг и проследяване на недоносени и рискови бебета в Токуда

Отделението по неонатология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда продължава своята програма за безплатен ултразвуков скрининг и проследяване на недоносени и рискови бебета през 2023 г.

Консултациите се провеждат всяка последна събота на месеца от 10:00 до 14:00 ч.

и включват високоспециализирани изследвания – ехография на централна нервна система, на коремни органи и слух. Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 4000 или 02/403 4928.


Прегледите са предназначени за недоносени деца до едногодишна възраст и за рискови деца, родени на термин до 6-месечна възраст.


„Превантивната ни програма е насочена към преждевременно родените деца и такива с ниско и екстремно ниско тегло, които са преминали интензивно лечение. Извършваме изследвания за най-честите усложнения в областта на централната нервна система и отделителната система. Установени навреме, много от тези късни усложнения могат да бъдат успешно лекувани. Затова недоносените бебета имат най-голяма нужда от редовно и прецизно проследяване“, споделя д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология.


Трансфонтанелната ехография е напълно безвреден неинвазивен метод, който може да даде ценна информация за състоянието на централната нервна система, развитието на мозъка - отсъствие или наличие на патологични проблеми като отоци, кръвоизливи и други аномалии и отклонения.

Чрез ехографията на коремни органи се установява състоянието и развитието на вътрешните органи на бебето

като най-често срещаните проблеми засягат бъбреците и отделителната система.


Кампанията за безплатни ултразвукови изследвания на най-малките е традиция в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Препоръчва се родителите да носят със себе си епикризи от предишни лечения и налична медицинска документация.

Коментари