Публикация

Безплатен скрининг за хора с аортни заболявания в Аджибаем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център

Безплатен скрининг за хора с аортни заболявания в Аджибаем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център

От 1 февруари в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център (ул. Околовръстен път 127) започват безплатни прегледи за пациенти с данни или съмнение за заболяване на аортата. Както и за пациенти с аортно заболяване в миналото, преминали оперативно или ендоваскуларно лечение, но които повече от една година не са правили образно изследване.

Рискови групи

Прегледи трябва да направят и хора, които никога не са били обхващани от здравната система, но попадат в рисковите групи, напр. роднини по права линия на пациенти, на които е установено аортно заболяване, независимо дали са били лекувани или не. Това са роднини на пациенти с аневризми и дисекации на аортата, с бикуспидна аортна клапа (с две вместо три платна), с най-разпространените генетични синдроми като Марфан, Елер-Данлос, Лоис-Диц. При тях се наблюдава приблизително около 25% пенетрация или 1/4 от поколението по права линия са засегнати. Но също така и роднини на хора, които нямат наименувано генетично нарушение, но имат такива, които са плод на самостоятелна индивидуална мутация, т.е. генетични нарушения, които са характерни за един пациент и съществува немалка вероятност тази генетична мутация да се предаде в поколението, независимо дали тя е получила наименование или не е получила.

 

Проф. д-р Иво Петров, по чиято инициатива стартира скринингът, обясни, че друга група хора, които са подходящи за тези прегледи, са пациенти, които търсят модерните минимално инвазивни методи, но са се разочаровали по някакъв начин в миналото поради тяхната неприложимост в Република България. През тези години много от методите за лечение на аортни заболявания са се развили. И много хора, които преди 3-4 години не са могли да бъдат лекувани по ендоваскуларен (безкръвен) метод, сега вече могат да бъдат лекувани.

 

Пациентите трябва да бъдат информирани, че в България вече са възможни и приложими повечето модерни методи за лечение на аортините заболявания, които са по-щадящи – с по-малки разрези и травми.

Образни изследвания на цялата аорта във всички сегменти

„Пациентите, които имат аортно заболяване в един сегмент и този сегмент е лекуван ендоваскуларно или оперативно, не означава, че те са излекувани веднъж

завинаги. За съжаление на тези хора боледува цялата аорта. Ние често срещаме пациенти, които са оперирани по повод дисекция или аневризма във възходящата част на аортата и при някои от закъснелите прегледи (повече от две години след първата интервенция) в други сегменти на аортата също се откриват сходни нарушения - дисекации или аневризми. И нововъзникналата патология в други аортни сегменти също са потенциално фатални, ако не се лекуват радикално.

 

Хората, които имат аортно заболяване трябва да знаят, че цялата им аорта трябва да бъде преглеждана и то във всички сегменти. В клиничните ръководства се казва, че когато един пациент има заболяване в един сегмент на аортата, при контролните прегледи трябва да бъдат изследвани с образна диагностика всички останали сегменти, а не само лекуваният.“, обясни проф. Иво Петров, началник Клиника по кардиология.

Прегледите ще се извършват с Ехо-Доплер и Ехо-Кардиография, а при необходимост от уточняване и допълнително образно изследване - компютърна томография или ядрено магнитен резонанс.

Аортата е най-големият кръвоносен съд в човешкото тялото

Тази огромна артерия с диаметър 2,5-3,5 см и дължина 70-80 см започва от лявата камера на сърцето, разклонява се на по-малки съдове, които достигат до всички тъкани и органи. От сърцето минава в гръдния кош надолу към коремната област и кръвоснабдява долната част от тялото. Под пъпа аортата се разделя на две, за да захрани с кръв двата крака. Така по хода на аортата се обособяват три части - възходяща, аортна дъга и низходяща. Низходящата се дели на гръдна и коремна част.

 

Заболяванията на аортата са два основни вида – заболявания, свързани с разширение на аортата и нарушение целостта на аортната стена или това са т.нар аневризми и дисекации, и заболявания свързани със стеснение на аортата, при които поради образуване на тромботичен материал по аортните стени се нарушава кръвоснабдяването след стеснения или запушен участък.

 

В зависимост от това дали възникват постепенно или внезапно, заболяванията на аортата са остри и хронични, като острите в повечето случаи са животозастрашаващи и изискват моментално лечение във високоспециализиран център.

 

Двете основни заболявания, които са обект на кардиохирургично и ендоваскуларно лечение, са аневризми и дисекации. Понякога част от стената на аортата изтънява, разширява се и дори може да се разкъса (руптурира). Това разширение (аневризма) е тежко съдово заболяване, което нерядко води до фатален край или до тежка инвалидност.

 

При дисекация се разцепва най-вътрешния слой на съда под въздействието на повишеното налягане, което упражнява кръвта върху аортата. Вследствие аортата се разслоява и се получава т.нар. „фалшив лумен” или „сляпо” пространство, в което започва да тече артериална кръв. Смъртността при тези заболявания е ужасяваща - около 20% от пациентите дори не стигат до болница. При останалите смъртността е между 1 и 3% на час през първите 24 часа, 30% през първата седмица и 80% до края на втората седмица от заболяването. Дисекацията на възходящата аорта е обект на кардиохирургията, а дисекацията на десцендентната аорта е обект на интервенционалните кардиолози и се лекува с поставяне на стент. Като при сложните случаи се изисква хибридно (комбинация от оперативно и ендоваскуларно) лечение. Съвременното лечение на аортните заболявания в повечето случаи се осигурява от специализирани медицински заведения, наречени АОРТНИ ЦЕНТРОВЕ, които разполагат с целият спектър диагностични и терапевтични възможности необходими за постигане на оптимален резултат. Такъв Аортен център е Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център.

 

Пациентите, които попадат в някоя от таргетните групи за скрининг, могат да записват час за преглед на 070013127 или на *5544, като изберат Сърдечно-съдов център.

Коментари

радваме се, че има такива инициативи