Публикация

Четири пъти повече лекувани пациенти с рак в болница „Св. Марина”

От 2007 г. насам потърсилите помощ новозаболели от рак пациенти в Университетската болница „Света Марина” във Варна са нараснали над четири пъти.


Ако преди три години в регистъра на лечебното заведение са били записани 340 болни, то през тази те вече са 1500.

„Разбира се, това не означава, че четирикратно е скочила заболеваемостта от рак, а че с толкова се е увеличил потокът от пациенти на онкологичната клиника”, каза началникът й доц. Димитър Калев.

Той критикува грижата за пациентите, като коментира, че например палиативните грижи у нас са в трагично състояние.

„От тази услуга имат нужда хората, които са в особено тежко състояние, когато антитуморната терапия е безсилна и ние трябва да осигурим на пациентите възможно най-добрите поддържащи грижи. А тук говорим за около 10-15 процента от хората с тази диагноза”, обясни доц. Калев.

Според него в България няма нито едно отделение, където гаснещите от болестта да получават възможно най-добрите медицински услуги. Вярно, в онкодиспансерите такива отделения има, но те са далеч от европейските представи - винаги препълнени, с твърде много пациенти в едно помещение и с минимален сестрински състав.

И въпреки крещящата нужда от такива грижи на този етап проектът на лечебното заведение за онкоцентър си поставя по-скромни амбиции – палиативното отделение ще представлява четири стаи с по най-много три легла.

Коментари