Публикация

Кръстосана трансплантация ме дари с нов бъбрек, споделя Росен

Кръстосана трансплантация ме дари с нов бъбрек, споделя Росен

Росен Георгиев е на 53 г. от Петрич. От няколко месеца се радва на нов живот, благодарение на кръстосана трансплантация на бъбрек, направена в чужбина. Преди това изкарва 8 г. в листата на чакащите в България, но без резултат. Съдбата му се променя благодарение на помощта от д-р Юлиан Моллов, български анестезиолог, който му помага да намери подходяща двойка за кръстосаната трансплантация чак в Грузия, да мине през етична комисия в Турция и да осъществи операцията за присаждане в Истанбул. 

 

От 1997 г. мъжът живее с диагнозата хроничен гломерулонефрит. След инфекция с хепатит лабораторните му показатели се влошават допълнително. Започва перитонеална диализа през 2019 г. Операция от херния през 2022 г. налага да премине на хемодиализа, но за Росен е трудно да пътува непрекъснато до София за процедурите. 

Трансплантацията е единственият вариант, за да живее нормално

Започва да проучва как може да направи трансплантация извън страната, тъй като губи надежда, че у нас нещо ще се случи. За 8 г. не получава нито едно обаждане за потенциален донор, а заради пандемията нещата съвсем замрели. 

 

Турция е на първо място в проучванията на Росен заради възможността за кръстосана трансплантация. Основният проблем да не се получат нещата в България е, че той няма подходящ донор със същата кръвна група. Съпругата му е готова да дари единия си бъбрек, но медицинските й показатели не са съвместими с тези на мъжа й.

 

Така Росен стига до д-р Юлиан Моллов и го моли да се заеме с организацията за лечение в Турция. “Предупредиха ме, че няма да е лесно да се намери лесно подходяща двойка. Бях изненадан обаче, че нещата се случиха доста бързо на практика”, казва пациентът.

Какво представлява кръстосаната трансплантация

По принцип жив донор у нас може да дари орган само на близък роднина до второ коляно. Условието е обаче да са поне от една кръвна група, правят се и други изследвания за съвместимост. При кръстосаната трансплантация се търсят в списъците от чакащи такива двойки, които биха могли да си разменят дарения орган така, че да е подходящ за другия пациент. Така и двамата получават нов орган. 

 

Д-р Моллов обещава на Росен да положи всички усилия и наистина успява само за 4 часа да намери подходяща двойка - семейство от Грузия. Преди да се пристъпи към операцията и двете семейства минават през етична комисия. Причината е, че грузинската двойка няма граждански брак. След тази официална процедура ги приемат в болницата веднага и на 11 октомври 2022 г. се извършва трансплантацията. 

Лечението продължава в България

Няколко месеца по-късно изследванията на Росен са в норма, той се чувства отлично. Тъй като всички трансплантирани минават на диспансер за продължаващо проследяване и лечение. Избира Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ Александровска, София, с началник проф. Емил Паскалев. 

“Не е имало никакъв проблем заради това, че съм трансплантиран в Турция. Предписани са ми необходимите поддържащи лекарства”, посочва Росен.

Той не пести добрите думи за организацията на престоя и самата операция за присаждане на бъбрека. Персоналът е много любезен, всички са внимателни, включително и санитарите. Държаха ме за ръка, докато се раздвижа. Самата операция протича нормално. Новият бъбрек започва да отделя урина веднага.

“Махнаха ми катетъра на петия ден, а на седмия ден ме изписаха. Минах на контролен преглед, тогава махнаха ми конците, катетъра между бъбрека и пикочния мехур, да не се натоварва трансплантирания бъбрек и да отделя по-лесно урината”, казва още Росен. Тези прегледи и манипулациите са включени в общия пакет на медицинската услуга по трансплантацията. 

Благодарен е на анестезиолога д-р Моллов, който не само намира подходящ донор за него, но и всячески го подпомага през цялото време за организиране и извършване на трансплантацията.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари